Logitech Z-2300 THX - "współczesna" jakość dźwięku?

Witam wszystkich

Posiadam głośniki komputerowe jak w tytule - Logitech Z-2300 THX

Głośniki są już dosyć wiekowe - używam ich około 12 lat, grają na zintegrowanej karcie dźwiękowej z laptopa.

Jak się ma ich jakość dźwięku do współczesnych głośników komputerowych w podobnej cenie tj. powiedzmy ok 600 zł?

Przeszkadzają mi kable i nie ukrywam, że zastanawiam się nad zmianą na coś bez kabli/bezprzewodowego. Czy te 12 lat zrobi różnicę w jakości dźwięku?

Bardzo minimalistycznie zastanawiam się również nad np JBL Charge 3 - jak się ma jego jakość dźwięku do moich Logitech z-2300 ?

Pozdrawiam

Chcesz jakości to zainwestuj raczej w jakiś wzmacniacz i monitorki, takie głośniki komputerowe nigdy nie zagrają jak nawet przeciętny zestaw stereo.
Do wzmacniacza możesz dokupić adapter BT np. Logitecha.

Do tych 6-ciu stówek jest w czym powybierać w używanych sprzętach dobrej klasy.
Taki Denon DRA-585 + STX-f110 rozwalą każde głośniki komputerowe pod względem jakości i mocy.

Napisze tak, Twoje Logitechy względem współczesnych nowych głośników komputerowych za 600 zł na pewno nie odstają jakością dźwięku. W sumie pewnie od wielu zestawów grają lepiej. Jeśli Twoje głośniki są sprawne, a chcesz lepszej jakości dźwięku zastanów się nad zakupem karty dźwiękowej, są też zewnętrzne na USB.

Jak chcesz bezprzewodowo też polecam zakup adapter bluetooth do głośników.

@Darius_2508 Ja w domu mam amplituner Yamaha R-N402D i głośniki PureAccustics Super Nova 6F. Każdy tego typu zestaw stereo pobije jakością głośniki komputerowe. Ten mój zestaw moim zdaniem gra naprawdę OK, amplituner ma BT, więc się podłączysz, a głośniczki też nie są złe. Polecam!

ok, to mam pytanie odnośnie podłączenia tego wszystkiego:

1. amplituner i głośniki muszę połączyć razem kablami czy głośniki łączę już z amplitunerem przez bluetooth?
  2. do prądu (gniazdka) podłączam tylko amplituner czy głośniki też muszą być zasilane prądem?

Głośniki podłączasz na zaciski. Amplituner do gnisxka elektrycznego i tyle. Kolumny dostaną prąd ze wzmacniacza wbudowanego w amplituner, bo to są kolumny pasywne (te, co ja mam).

czyli mówiąc krótko nie ma możliwości połączenia kolumn z amplitunerem przez bluetooth, aby zminimalizować ilość kabli?

Nie. Tylko zastanawiam się dlaczego ty koniecznie chcesz pozbyć się WSZYSTKICH kabli. Te od kolumn pochowasz za szafkami i o nich zapomnisz. Smartfona czy komputer (laptop) podłączyć możesz przez BT, a jeśli to MacBook, albo iPhone to możesz wykorzystać nawet AirPlay, gdyż jest on obsługiwany przez tą Yamahę.

może i macie rację… jaki zestaw polecenie (tylko nowe) amplituner+ głośniki, aby to miało sens?
Nie jestem audiofilem, i jakość dźwięku z-2300 jest dla mnie przyzwoita więc cenowo też nie chciałbym szaleć…

Teraz czekam normalnie na propozycje, bo w temacie o głośnikach za 600 zł pojawiły się porównania do zestawu gdzie sam nowy amplituner kosztuje 1600 zł :slight_smile:
Nie wiem jaki w końcu planujesz budżet, ale za 600 zł to się nowego amplitunera nie kupi.

Zatem nie zmieniaj nic a 6 stówek wydaj na wódkę.

Ja też posiadam głośniki Logitech Z-2300 i dodatkowo mam zewnętrzną kartę dźwiękową Sound Blaster. To mam podpiętę do laptopa. Mam pytanie takie: Czy to jest dobry zestaw ? czy można jeszcze jakoś bardziej wzmocnić dźwięk czymś ? Czy może ten adapter BT Logitecha lub ten amplituner będzie lepszym rozwiązaniem od mojej karty Sound Blaster ?
Co możecie mi polecić w tej sprawie.

Zależy jaką dokładnie masz tą kartę Sound Blaster, ale wątpię żeby był sens zamieniać ja na jakąś lepszą, żeby te głośniki grały lepiej. Amplitunera do tych głośników nie ma sensu kupować.

Posiadam Karte dźwiękową Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro USB Zewnętrzną. Czy to dobry zestaw z głośnikami Logitech Z-2300 ? Czy może coś dokupić ?

Do tych głośników już nic lepszego nie ma sensu dokupować.

Kupywać
Kupyjesz?

Językowy nazisto, staram się pisać poprawnie, ale zdarza się czasem jakiś błąd. Czy Twoja uwaga wniosła cokolwiek merytorycznego do tematu? Do tego sprawdź czy jakiś przecinków nie pozapominałeś w wypowiedziach w tym temacie.

A czy są jeszcze jakieś lepsze głośniki do komputera o zdecydowanie lepszy dźwięku niż Logitech Z-2300 z kartą Sound Blaster ? Czy jest coś lepszego od tego ?

Nie unoś się, błędy powinny być ujawniane i nie powtarzać się.

Każdy zestaw stereo minimum średniej klasy zagra lepiej.
Przykład podałem wyżej.