Logo komeniusz - x do n

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale:

Dostałem zadanie na informatyce aby w logo komeniusz zrobić taką funkcję żeby liczyło x(liczba) do n-tej (potęgowanie)

Chodzi o to że jak wpisze np. x=2 i n=2 to wyjdzie 2x2=4, albo n=4 to 2x2x2x2=16

Czy wie ktoś jak to zrobić? Na razie dostałem tylko podpowiedz żeby wykorzystać komendę powtórz ale nie mogę wymyślić jak to zrobić

No ale jakbym się spytał o coś w html’u czy php też byście mi nie pomogli?

może być rekurencyjnie ?:slight_smile:

Dodane 25.05.2009 (Pn) 19:11

void main()

{

int iterator=1, n, sum, x;

cout << "podaj liczbe ";

cin >> x;

cout << "podaj potege ";

cin >> n;

sum=x;

if(n==0) cout << "wynik = 1";

else

{

while(iterator < n)

{

sum=sum*x;

iterator=iterator+1;

}

cout << "wynik = " << sum;

}

}

masz w C++, zasada dzialania taka sama, nie chcialo mi sie rysowac kwadratow i trapezow :stuck_out_tongue_winking_eye: linijki do

if(n==0) cout << "wynik = 1";

to zwykle pobieranie danych, linijka powyższa wypisuje wynik 1, bo tyle wychodzi zawsze, jak potega jest 0, innaczej (else) masz proste operacje, sum ma wartosc poczatkowa taka jak x, i jest mnozona tyle razy przez tego x, ile trzeba (czyli az się nasz iterator zrowna z n). no i rekurencyjny ;p

int potega(int liczba, int pot)

{

if(pot<=0) return 1;

else return liczba*potega(liczba, --pot);

}

void main()

{

int liczb, n;

cout << "podaj liczbe ";

cin >> liczb;

cout << "podaj potege ";

cin >> n;

cout << potega(liczb,n)<< "\n";

}

może i zasada taka sama ale to jest 3 klasa gimnazjum i jak nauczyciel zobaczy takie coś to raczej nie zaliczy. Tu chodzi o coś prostszego, coś na przykładzie

wynik powtórz :n [:x*:x]

tylko takie coś nie działa i wcale się nie dziwie :stuck_out_tongue:

Po prostu na tych standardowych komendach Komeniusza nic nie mogę wykombinować a odpowiedz na pewno jest prostsza niż myślę.

A to nie jest przypadkiem taki program co się żółwikiem chodzi?

Rysuje się tam zwykłe algorytmy chyba, ten mój kod jest łatwo przedstawic jako algorytm obrazkowy.

Tak, to jest właśnie ten program co się żółwikiem chodzi i za pomocą komend się rysuje różne kształty czy obrazki, ale w program jest też wbudowana funkcja liczenia i to muszę zrobić co napisałem. Dodam jeszcze że w tym programie komendy są tylko polskie, np. pż, pomaluj, powtórz, wynik