Logo komeniusz - x do n


(Fastmancod) #1

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale:

Dostałem zadanie na informatyce aby w logo komeniusz zrobić taką funkcję żeby liczyło x(liczba) do n-tej (potęgowanie)

Chodzi o to że jak wpisze np. x=2 i n=2 to wyjdzie 2x2=4, albo n=4 to 2x2x2x2=16

Czy wie ktoś jak to zrobić? Na razie dostałem tylko podpowiedz żeby wykorzystać komendę powtórz ale nie mogę wymyślić jak to zrobić


(Onegumas) #2


(Fastmancod) #3

No ale jakbym się spytał o coś w html'u czy php też byście mi nie pomogli?


(Zulowski) #4

może być rekurencyjnie ?:slight_smile:

-- Dodane 25.05.2009 (Pn) 19:11 --

void main()

{

	int iterator=1, n, sum, x;

	cout << "podaj liczbe ";

	cin >> x;

	cout << "podaj potege ";

	cin >> n;

	sum=x;

	if(n==0) cout << "wynik = 1";

	else

	{

		while(iterator < n)

		{

			sum=sum*x;

			iterator=iterator+1;

		}

		cout << "wynik = " << sum;

	}

}

masz w C++, zasada dzialania taka sama, nie chcialo mi sie rysowac kwadratow i trapezow :stuck_out_tongue_winking_eye: linijki do

if(n==0) cout << "wynik = 1";

to zwykle pobieranie danych, linijka powyższa wypisuje wynik 1, bo tyle wychodzi zawsze, jak potega jest 0, innaczej (else) masz proste operacje, sum ma wartosc poczatkowa taka jak x, i jest mnozona tyle razy przez tego x, ile trzeba (czyli az się nasz iterator zrowna z n). no i rekurencyjny ;p

int potega(int liczba, int pot)

{

	if(pot<=0) return 1;

	else return liczba*potega(liczba, --pot);

}


void main()

{

	int liczb, n;

	cout << "podaj liczbe ";

	cin >> liczb;

	cout << "podaj potege ";

	cin >> n;

	cout << potega(liczb,n)<< "\n";

}

(Fastmancod) #5

może i zasada taka sama ale to jest 3 klasa gimnazjum i jak nauczyciel zobaczy takie coś to raczej nie zaliczy. Tu chodzi o coś prostszego, coś na przykładzie

wynik powtórz :n [:x*:x]

tylko takie coś nie działa i wcale się nie dziwie :stuck_out_tongue:

Po prostu na tych standardowych komendach Komeniusza nic nie mogę wykombinować a odpowiedz na pewno jest prostsza niż myślę.


(Zulowski) #6

A to nie jest przypadkiem taki program co się żółwikiem chodzi?

Rysuje się tam zwykłe algorytmy chyba, ten mój kod jest łatwo przedstawic jako algorytm obrazkowy.


(Fastmancod) #7

Tak, to jest właśnie ten program co się żółwikiem chodzi i za pomocą komend się rysuje różne kształty czy obrazki, ale w program jest też wbudowana funkcja liczenia i to muszę zrobić co napisałem. Dodam jeszcze że w tym programie komendy są tylko polskie, np. pż, pomaluj, powtórz, wynik