Witam,
Mam problem, mianowicie chciałbym stworzyć logo 3D na koncert charytatywny, tutaj mam szkic
Niestety nie wiem jak przenieść to do Photoshopa i dodać tekstury. Ktoś ma jakiś pomysł?
P.S.
Na razie mam coś takiego
Witam,
Mam problem, mianowicie chciałbym stworzyć logo 3D na koncert charytatywny, tutaj mam szkic
Photoshop średnio nadaje się do modelowania 3d, od tego są inne programy. Do PS importuje się model 3d w celu dalszej obróbki/połączenia z innymi modelami w celu stworzenia kompozycji.
W photoshopie powinieneś ograniczyć pracę z modelami do stworzenia kompozycji i ewentualnie dopracowania tekstur obiektów oraz ich scalenia poprzez różne techniki by całość wyglądała maksymalnie realistycznie.
Druga sprawa, że logo 3d to bardzo kiepski pomysł. W ogóle nawet szkic na logo nadaje się tak średnio przez zbyt duża ilość detali która w przypadku wydruku loga o niewielkich rozmiarach sprawi, że logo będzie nieczytelne i może być niepodobne do niczego.
Coś polecasz? Może masz chwilę i pomożesz mi z tym projektem? Nigdy nie robiłem projektu 3D, dlatego nwm od czego zacząć.
Maya, 3ds max, blender (darmowy). Maya to prostszy 3ds, raczej do szybkich i prostych modeli. Jednak wszystko zależy tylko i wyłącznie od umiejętności. Równie dobrze ten sam efekt co w 3ds maxie uzyskasz w Photosopie, jednak będzie to trudniejsze i dłuższe do wykonania.
Nie wiem w jaki sposób miałbym Ci pomóc. Nauczyć Cię nie nauczę bo materiały potrzebne do zaczęcia zabawy z każdym programem znajdziesz w necie bez problemu, reszta to już tylko kwestia czasu i doświadczenia.
W dużej mierze jest to kwestia umiejętności/talentu niż znajomości samego programu. Jak jesteś prawdziwym artystą to nie będzie miało znaczenia w czym robisz czy paint czy photoshop, to tylko narzędzia.
Druga sprawa jest taka, że ja grafiką 3d się nie zajmuję.
To jest rysunek nie logo. Logo powinno być proste i tworzy się je w wektorach. Przykłady logo: https://www.google.pl/search?tbm=isch&q=logo+charity
A jeśli 3D, to tego typu:
http://gdj.graphicdesignjunction.com/wp-content/uploads/2017/12/best-logos-2017-12.jpg
https://www.logolounge.com/trends/2017/pasta_bends.png
Drugi przykład nie jest logiem 3D lecz również wektorowym, z tą różnicą że użyto w nim gradientów co daje efekt podobny do 3D. Należy jednak pamiętać, że drukarka nie jest w stanie często wydrukować dobrze przejścia kolorów jakie uzyskuje się przy stosowaniu gradientów, dlatego logo powinno mieć jak najmniej kolorów, nie powinny one przechodzić jeden w drugi (gradient) oraz powinno mieć jak najmniej detali by logo nie traciło na czytelności w przypadku jego zmniejszania.
Oczywiście istnieją odstępstwa od tych zasad, ale w tedy najczęściej przygotowuje się kilka wersji jednego logo przystosowanych do różnych wielkości wydruku, czy w ogóle rozróżnia się logo do druku i na ekran. Standardem jest wręcz tworzenie też logo w wersji gdzie użyto tylko odcieni szarości ponieważ często drukuje się logo w czarno białych kolorach, a domyślna konwersja kolorów na b/w może sprawić, że logo w ogóle będzie nieczytelne bo dwa inne rozróżnialne kolory uzyskają bardzo zbliżony odcień szarości i się zleją w jedno.
Tworzy się również logo pod zastosowanie na różnych tłach, białym i czarnym. Oczywiście w zależności od potrzeb i tego w jaki sposób przewiduje się używanie danego logo sam projekt jednego loga może zawierać nawet w skrajnym przypadku kilkanaście wariantów tego logo pod różne zastosowanie.
Owszem, są to gradienty ale dają efekt 3D - nie pisałam nigdzie, że to jest w programie 3D. Zresztą to pierwsze również jest gradientowe, tylko lepiej wykonane. Przykłady z drugiego obrazka są słabsze, bo już mi się szukać nie chciało Gradienty są teraz bardzo modne, a na koncert charytatywny to pewnie będzie takie jednorazowe i pewnie może być trochę bardziej wypasione niż typowe logo.
A co do stworzenia “logo” w programie 3D wg szkicu z pierwszego posta - to zdecydowanie zadanie dla specjalisty. Trzeba mieć zdolności, pasję i długo oraz intensywnie się uczyć, aby w programie 3D takie coś zmajstrować. Dłonie są bardzo trudne