Logowanie do banku rozłącza Wi-Fi

Udostępniam Wi-Fi Samsungiem Galaxy Note 20. I wszystko działa prawidłowo. Problem zaczyna się gdy próbuję się zalogować do banku(konkretnie Alior). Po prostu wyłącza mi w laptopie sieć Wi-Fi. Do innych banków loguję się bez problemu. Co ciekawe gdy korzystam z Wi-Fi kablowego w domu ten problem nie występuje.

Może błąd w apce, spróbuj mejlowo zgłosić też do banku:

kontakt@alior.pl

Masz w hotspocie hasło ustawione? WPA2 i hasło.

W jakiej apce? Smartfon służy jako router gdy jestem poza zasięgiem internetu, a na laptopie po Wi-Fi za pomocą przeglądarki loguję się na stronie banku. I tylko Alior całkowicie wyłącza mi Wi-Fi w laptopie. Tak jakby „zgubił” sieć i po chwili znów nawiązuje połączenie. I tak w kółko. Inne banki nie robią tego problemu. Napisałem do Aliora i czekam na odpowiedź.

Mam ustanowione hasło do logowania się w hotspocie(smartfonie). Kodowanie WPA2-Personal, pasmo 5 GHz.
I coś mnię tknęło i zmieniłem pasmo na 2,4 GHz i… problem ustał.
Czy to mozliwe żeby częstotliwość wyłączała Wi-Fi przy próbie logowania???

Haha, tak może być. Twój lapek i jego karta WI-FI może nie radzić sobie z 5 GHz. Po co to włączałeś? To więcej baterii żre i zasięg gorszy, bo niższa nośność fal o tej częstotliwości. Poza tym polskie 5G nie wykorzysta 5 GHz.

A co ma wspólnego jedno z drugim?

Takie opinie zostaw dla siebie.

Wydajność internetu a maks . możliwości 5 Ghz.
Wąskiego gardła przy 2,4 Ghz nie powinno być. Masz 5G z prędkością 300/50 chociażby?

2,4 Ghz przy WI-FI AC ma chyba 450 max.

Dlaczego 5 GHZ? Odpowiedź jest prosta-szum elektromagnetyczny. Przy 2,4 GHZ na liście jest co najmniej kilkanaście sieci. Przy 5 GHz raptem kilka. O innych „zakłócaczach” nie wspominam. Zasięg nie ma znaczenia bo smartfon nie oddala się od laptopa na więcej niż 1-2 m.
Ale dalej dla mnie jest zagadką dlaczego na częstotliwości 5 GHz wyłącza mi Wi-Fi przy próbie logowania. Przecież bank nie wie na jakiej częstotliwości działa moje Wi-Fi. Ciekaw jestem odpowiedzi z banku.

1 polubienie

Skrypt zbiera zdarzenia związane z siecią bezprzewodową z ostatnich 3 dni. Jeśli rozłączenie nastąpiło w tym okresie to wygeneruj raport i zobacz, może będzie coś godnego uwagi:
Analyze the wireless network report - Microsoft Support .

Jeśli wyniki będziesz chciał zamieścić na forum to zamaż ew. dane wrażliwe.