Logowanie do NASa Synology ktory jest za VPN

jak w temacie mam w domu serwer nas ktory oferuje mozliwosc zalogowania sie do niego z internetu by nim zarządzać lub by dostac sie do plikow nazywa sie to quickconnect i teraz pytanie jak sie do niego dostac jesli moja siec wyglada tak

internet -> modem -> router z wgranym DD-WRT i korzystam tam z klienta OpenVPN (czyli cala siec jest chroniona) -> switch -> NAS

jakies pomysly?

jak chcesz się dostać z zewnątrz to masz trzy drogi
przekierowanie portów z routera na NAS
serwer VPN na routerze.
quickconnect

Napisałeś że chcesz się tylko logować zdalnie więc konto quickconnect wystarczy - na stronie producenta masz dokładnie wyjaśnione jak to zrobić. Klient OpenVPN nie chroni sieci w żaden sposób.

faktycznie przekierowalem recznie port na routerze i quickconnect sam dostep do DSM zadzialal, ale menu nizej dostep zewnetrzny nie przechodzi testu polaczenia niby na ta sama okazje hmm dziwne

OFF TOP: no nic bede sie dalej bawil jak dostane dyski bo uruchomilem tymczasowo nasa na starym dysku z lapka gdzie system wykryl bad sektor i koniec zabawy bez volumenu

musisz doczytać w dokumentacji quickconnect. Tam jest wszystko dokładnie wyjaśnione - do samego połączenia przekierowanie portów nie jest konieczne ale dla pełnej funkcjonalności trzeba je przekierować. I robi się to na dwa sposoby:
albo włączasz na routerze usługę uPnP
albo ręcznie przekierowujesz porty na odpowiedni adres IP
O ile w ogóle masz publiczne IP - bo możesz nie mieć.

https://www.synology.com/pl-pl/knowledgebase/DSM/tutorial/General/How_to_make_Synology_NAS_accessible_over_the_Internet

https://www.synology.com/pl-pl/knowledgebase/DSM/tutorial/General/What_network_ports_are_used_by_Synology_services

tak mam publiczne IP ale zmienne poza tym jak juz wspomnialem korzystam z VPN dla calej sieci wiec o ile rozumiem ruch wychodzacy odemnie idzie do serwera VPN i dopiero w swiat
uPnP mam wylaczone na routerze moze i to wygodne ale nie jest najbezpieczniejsza opcja wiec wole recznie przekierowac porty

Nie wiem czy nadążam z tym VPN, możesz jaśniej?
Gdzie jest ten serwer VPN w koncu?

serwer vpn platny jest w internecie i ja jako klient sie lacze do niego, a dokladniej cala siec domowa idzie przez vpn bo ustawione jest to na routerze

W tej sytuacji przekierowywanie portów na routerze nie ma sensu.
ZdalniE łączysz sie rownież za pomocą VPN, instalujesz klienta openvpn na urządzeniu z którego chcesz sie łączyć będąc w innej lokalizacji i nawiązujesz takie samo połączenie jak router, ewentualnie musisz sobie wygenerować klucze dla kolejnego klienta. Po nawiązaniu połączenia powinieneś mieć dostęp do calej swojej sieci lokalnej.