Logowanie do systemu

Zawiesza się bo zrobiłeś bubel. Jak widzę przywróciłeś wszędzie gdzie się dało domyślne pliki konfiguracyjne. Odtworzenie tego praktycznie niemożliwe przez posty na forum. Szybciej będzie jak przeinstalować system.

A na przyszłość, przez przed wydaniem jakiegokolwiek polecenia pomyśl dwa razy i przeczytaj trzy razy do czego służy dane polecenie.

2 polubienia

niestety, tak jak napisał @hiropter zostaje reinstall. poza tym dziwie się, że narzędzie jakim jest etc-update, gdzie występuje ono raczej, i jest częścia, gentoo znajduje się w tym systemie. i tak jak napisał kolega, na przyszłość najlepiej jest czytać komunikaty. przynajmniej nie wyzerowałeś komuś komputera przy okazji instalacji linuksa, jak to zrobiłem na samym początku przygody z tym system :wink:

Jak ja uwielbiam odpowiedzi typu “wiódł ślepy kulawego” “reinstall” …

Od czego macie pliki z myślinikiem?

[root@arch ~]# ls /etc/passwd*
/etc/passwd /etc/passwd-

Dla wszystkich plików, które mają taką kopię można je z niej przywrócić. Które to pliki to niech już się autor dowie. Na przyszłość niech nie używa czegoś, czego nie zna albo nie jest pewien jak działa …

Przykład:
https://www.thegeekdiary.com/centos-rhel-how-to-recover-from-deleted-etcpasswd-file/

System już zainstalowałem na nowo z pozostawieniem partycji home. Za moją niewiedzę zapłaciłem utratą czasu ale nie ma ludzi którzy nie uczą się na błędach. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc i chęć wsparcia. Jesteście naprawdę wielcy i zasługujecie na ogromny szacunek.
Pozdrawiam

zamiast marudzić trzeba było wcześniej pomóc (:

Zwróć uwagę, że kolega dostał odpowiedź by przywrócić sobie kopię tych plików - wcześniej porównując zawartość. Do tego jak sam przyznał, przy zastosowaniu etc-update przywrócił także jakieś dodatkowe pliki (oczywiście w wersji rozprowadzanej z pakietem - nieskonfigurowanej postaci), których już nie wymienił. Także taka naprawa systemu to kopanie się z koniem - tym bardziej jak komunikujemy się przez forum.

Nauczkę na przyszłość ma taką, że najpierw się czyta, a dopiero później dopiero coś zmienia i jak zmienia to nie hurtowo wszystko na raz, tylko małymi krokami, bo tak szybciej wyłapiesz co powoduje błąd.

Polecenie etc-update jest z Gentoo i uzywa się go, gdy jakiś pakiet został zaktualizowany lub rekompilowany i pakiet zgłasza zmiany w konfiguracji i często są to zmiany na domyślne wartości. Dlatego czyta się co plik zawiera, co chce zmienić. Zawsze masz - co usunie + co doda.

Z live cd chrootuj się na system, ustaw hasło dla roota, dodaj konto na nowo, ustaw hasło i próbuj logować się do systemu. Jeśli na użytkownika się nie dostaniesz, zaloguj się na roota w konsoli (ctr+f1-f12) i dodaj użytkownika.

Nie masz użytkownika w passwd i shadow, stąd system wie, że użytkownik nie istnieje i go nie wierzytelelnia. PAM uwierzytelnia użytkowników na podstawie passwd i shadow, LDAP czy MySQL.

w Gentoo zawsze lepiej używać dispatch-conf zamiast etc-update bo ten zawsze robi kopie modyfikowanego pliku w /etc/config-archive w przeciwieństwie do etc-update.

1 polubienie