Zawiesza się bo zrobiłeś bubel. Jak widzę przywróciłeś wszędzie gdzie się dało domyślne pliki konfiguracyjne. Odtworzenie tego praktycznie niemożliwe przez posty na forum. Szybciej będzie jak przeinstalować system.
A na przyszłość, przez przed wydaniem jakiegokolwiek polecenia pomyśl dwa razy i przeczytaj trzy razy do czego służy dane polecenie.
niestety, tak jak napisał @hiropter zostaje reinstall. poza tym dziwie się, że narzędzie jakim jest etc-update, gdzie występuje ono raczej, i jest częścia, gentoo znajduje się w tym systemie. i tak jak napisał kolega, na przyszłość najlepiej jest czytać komunikaty. przynajmniej nie wyzerowałeś komuś komputera przy okazji instalacji linuksa, jak to zrobiłem na samym początku przygody z tym system
Jak ja uwielbiam odpowiedzi typu “wiódł ślepy kulawego” “reinstall” …
Od czego macie pliki z myślinikiem?
[root@arch ~]# ls /etc/passwd* /etc/passwd /etc/passwd-
Dla wszystkich plików, które mają taką kopię można je z niej przywrócić. Które to pliki to niech już się autor dowie. Na przyszłość niech nie używa czegoś, czego nie zna albo nie jest pewien jak działa …
System już zainstalowałem na nowo z pozostawieniem partycji home. Za moją niewiedzę zapłaciłem utratą czasu ale nie ma ludzi którzy nie uczą się na błędach. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc i chęć wsparcia. Jesteście naprawdę wielcy i zasługujecie na ogromny szacunek.
Pozdrawiam
Zwróć uwagę, że kolega dostał odpowiedź by przywrócić sobie kopię tych plików - wcześniej porównując zawartość. Do tego jak sam przyznał, przy zastosowaniu etc-update przywrócił także jakieś dodatkowe pliki (oczywiście w wersji rozprowadzanej z pakietem - nieskonfigurowanej postaci), których już nie wymienił. Także taka naprawa systemu to kopanie się z koniem - tym bardziej jak komunikujemy się przez forum.
Nauczkę na przyszłość ma taką, że najpierw się czyta, a dopiero później dopiero coś zmienia i jak zmienia to nie hurtowo wszystko na raz, tylko małymi krokami, bo tak szybciej wyłapiesz co powoduje błąd.
Polecenie etc-update jest z Gentoo i uzywa się go, gdy jakiś pakiet został zaktualizowany lub rekompilowany i pakiet zgłasza zmiany w konfiguracji i często są to zmiany na domyślne wartości. Dlatego czyta się co plik zawiera, co chce zmienić. Zawsze masz - co usunie + co doda.
Z live cd chrootuj się na system, ustaw hasło dla roota, dodaj konto na nowo, ustaw hasło i próbuj logować się do systemu. Jeśli na użytkownika się nie dostaniesz, zaloguj się na roota w konsoli (ctr+f1-f12) i dodaj użytkownika.
Nie masz użytkownika w passwd i shadow, stąd system wie, że użytkownik nie istnieje i go nie wierzytelelnia. PAM uwierzytelnia użytkowników na podstawie passwd i shadow, LDAP czy MySQL.
w Gentoo zawsze lepiej używać dispatch-conf zamiast etc-update bo ten zawsze robi kopie modyfikowanego pliku w /etc/config-archive w przeciwieństwie do etc-update.