Witam,
Zwracam sie z uprzejma prosba o pomoc w przywroceniu mojego systemu do poprawnego dzialania .
Jestem uzytkownikiem antergos linux ze srodowiskiem gnome. Podczas laczenia plikow(merge) w katalogu systemowym etc ktore bezmyslnie wykonalem dzieki malemu programowi etc-update nie moge uzyskac dostepu do systemu juz na ekranie logowanie w gdm. Wyswietla sie tylko mozliwosc wpisania uzytkownika i hasla po czym i tak jest bledne logowanie mimo poprawnie wpisanego hasla. Wiem ze nadpisalem pliki typu passwd, group, gshadow i kilka innych. Czy da sie jeszcze uratowac system poprzez przywrocenie kopii tych plikow albo jest jakis inny sposob? Bardzo prosze o pomoc i przepraszam za polskie znaki bo pisze ten temat z dystrybucji livecd.
Z gory bardzo dziekuje za jakakowiel pomoc i pozdrawiam
Jeżeli masz kopię tych plików, to wgraj je z powrotem w miejsce poprzednich. Przed wgraniem zobacz jakie są różnice, bo z tego co piszesz, to wygląda tak jakby podczas aktualizacji system wgrał “czyste” z zestawem domyślnych kont. Nanieś zmiany na te 3. pliki, które wymieniłeś wyżej, zapisz i uruchom ponownie.
Powinno pójść.
Czyli coś tam masz. Pierwszej kolejności zrób kopie aktualnych plików i przywróć te z końcówką *.old. Zrób restart i zobacz czy możesz się zalogować.
Jak się uda (lub nie), to porównaj stare pliki (te z dopiskiem *.old), do tych nowych i nanieś zmiany. Jeżeli zauważysz, że doszły jakieś nowe konta usług, to nanieś zmiany na pliki z których udało się uruchomić normalnie system.
Powinno pójść.
Niestety nie znam polecen do przywracania tych plikow. Czy moglby mnie jakos naprowadzic?
Oto screeny plikow w folderze /etc i kompletnie nie mam pojecia jak przywrocic te kopie. Prosze o pomoc
chciałbym wiedzieć jak to się stało. nie rozumiem całkowicie co tu się stało. aktualizowałeś dystrybucje i sama Ci podmieniła te pliki czy jak?
Uzylem tego programu i podmienil mi te pliki systemowe
https://aur.archlinux.org/packages/etc-update/
Oczywiscie przyznaje sie ze moja niewiedza je tu glownym sprawca zdarzenia i z gory przepraszam za ta nieostroznosc
Niestety jest źle. Nie naniosłeś zmian, tylko zastąpiłeś swoje pliki tymi domyślnymi, które powstały pewnie podczas instalacji. Musiałbyś z pod Live CD zrobić chroot ustawić hasło dla root i dodać swojego użytkownika bez tworzenia katalogu użytkownika.
Jeżeli piszesz, że system ładuje się do okna logowania to powinno po tym dać się zalogować. Nie wiem tylko jak z działaniem systemu, bo spora część usług tworzy własnych użytkowników i grupy i bez nich nie będzie działać prawidłowo.
Podejrzewam, że najszybciej będzie zainstalować dystrybucję na nowo, bez formatowania partycji /home.
dodaj ręcznie do pliku /etc/passwd
swojego usera. zamiast x
wpisz jakieś hasło np test2
i sprawdź czy możesz się zalogować.
damian:test123:1000:100::/home/damian:/bin/bash
musisz odpalić ten edytor tekstu z uprawnieniami root
, bo inaczej nie zapiszesz w niczym.
Jestem teraz na dystrybucji antergos live cd. Odpalam terminal i ten plik otwieram poleceniem sudo gedit /etc/passwd . Niestety nic sie w nim nie zmienia po zapisaniu i zamknieciu edytora.
i nadal masz tylko Read-Only?
Probowalem poleceniem sudo nano /dev/sda2/etc/passwd ale wyswietla sie Path ‘/dev/sda2/etc’: Not a directory
przez /dev/sda2
nie wejdzie na dysk, to jest w ogole co innego. musiałbyć zamontować dysk i sprawdzić gdzie się zamontowało. wtedy w terminalu przejść do tego folderu. z tego co widać na zrzutach wcześniej ścieżka wygląda /run/media/antergros
Zmieniłem dzięki Twojej ścieżce ale system nie uruchamia się i zawiesza na uruchamianiu usług systemd. Pokazuje też że nie udało się uruchomić network manager
mimo, że nie udało się uruchomić tej usługi to powinno i tak przerzucić Cię do ekranu logowania.
Niestety system zawiesza się przy uruchamianiu usług systemd
A czy nie ma przy tym jakiś błędów kernela i jaki posiadasz kernel?