Logowanie na forum przez stronę główną portalu


(Drivtdt) #1

Witam

Szukam jakiegoś skryptu "moda", który pozwolił by na wstawienie formularza do logowania na głównej stronie mojego portalu.

Chciał bym aby ten formularz połączony był z forum tak aby po zalogowaniu na stronie pisało jesteś zalogowany jako "xxx".

Miło by było gdyby dało się blokować, także komentarze na stronie, tak aby komentować mogli tylko zalogowani.

Czy może znacie takie skrypty ? Macie jakieś pomocne linki czy coś ? Wszystko się przyda :slight_smile:


(matiit) #2

Drupal z modułem do forum.

A jeśli już masz forum i portal to powiedz na jakich skryptach stoją.


(Drivtdt) #3

Noo tak mam już portal oraz forum.

Portal stoi na php/html, natomiast forum phpbb3

Coś już trochę kombinowałem i mam coś takiego :

Login  •   Zarejestruj

Nazwa użytkownika:  Hasło:  [/code]

Niestety to jedynie połączenie logowania. Kiedy ktoś się zaloguje automatycznie przenosi go na forum a ja chce aby na portalu pisało: zalogowany jako "xxx".


(master of disaster) #4

Wydaję mi się że samym HTML tu dużo nie zdziałasz.

Musisz się połączyć z bazą forum, i zrobić taki sam system logowania jak na forum.

Chyba że się mylę i wystarczy na stronie głównej poprawnie odczytać sesje.


(Drivtdt) #5

Kurcze dalej nic konkretnego nie znalazłem :frowning: Proszę o pomoc, w poszukiwaniu jakiegoś poradnika...


(Jacek705) #6

A nie możesz tego zmienić na

lub do strony 'login.php' a tam na końcu dać header("location:$_SERWER['HTTP_REFERER']");

i w portalu odczytać zmienną np. $_SESSION['user'] (zalogowany user, którego ustawisz w pliku login.php dla sesji) i dać jakiegoś div'a wypisującego 'jesteś zalogowany.....'

Oczywiście w skrypcie login.php musisz sprawdzić w bazie z forum czy taki user jest zarejestrowany.

Mam nadzieje, że o to coś w tym rodzaju Ci chodziło