Logowanie na stronę


(Patrol) #1

Witam!

Mam taki kod:

| Login: | |
| Hasło: | | |

[/code] Próbowałem zrobić z tego logowanie, ale nic nie działa:
[code]<?php if (isset($_POST['nick']) and isset($_POST['haslo'])) { $sql = "SELECT * " . "FROM users " . "WHERE nick='" . $_POST['nick'] . "' " . "AND haslo='" . $_POST['haslo'] . "'"; $result = mysql_query($sql) or die('Niepoprawna nazwa użytkownika lub hasło'); } ?>

| Login: | |
| Hasło: | | |

| Zapomniałem hasłaNie masz konta? Zarejestruj się! |

Szukałem googlach, ale tam są tylko proste skrypty oparte na plikach tekstowych (nie wspominając o logownik'u bo to trudno nazwać skryptem [wogle nie działa]). Chciałbym, aby taki skrypcik działał na sesjach (sesje zapamiętywały login i czy się jest zalogowanym), wyświetlał kiedy informację nie są poprawne. Z góry dziękuje.

P.S. Nie chodzi mi tu o cały skrypt tylko o logowanie.


(system) #2

Powinno Ci pomóc:

<?php

	session_start();

	if (isset($_POST['login']) && isset($_GET['password']))	{

		$query = musql_query('select * from `users` where `login`="'. $_POST['login'] .'"');

		$user = mysql_fetch_array($query);

		if ($user[password] == $_POST['password'])	{

			//Tutaj sobie obslugujesz co ma sie dziac po zalogowaniu

		}

		else	{	echo 'ERROR!!!';	}

	}

	else	{

		//FORM LOGOWANIA

	}

?>

PS. W wypadku twojej potrzeby nie jest konieczne uzywanie tablicy ale jesli bedziesz chcial uzyc md5 lub sha1 to bedzie pomocne...


(Airborn) #3

Po co używać haszowania w skrypcie który jest dziurawy jak sito? patryk_patrol , już Ci ktoś pisał, poczytaj o bezpieczeństwie skryptów zanim weźmiesz się poważnie za cokolwiek.


(Patrol) #4

Nie działa. Jeśli wpisze coś źle nic, a jeśli dobrze to też nic.


(Paramedyk) #5

Bo Crop podał Ci tylko przepis jak to napisać!

Nikt Ci nie poda na tacy. Nie umiesz programować w PHP to się nie pchaj i nie zadawaj lamerskich pytań.

Weź książkę, poczytaj.

Chcesz mieć wszystko na raz nie robiąc nic. Nawet nie chcesz pomyśleć nad ideą tego skryptu.

Zanim napiszesz kolejny post typu "dlaczego logowanie mi nie działa" poczytaj o:

* sesje w php

* podstawowa obsługa baz danych (a tak na marginesie: po co się pchasz w bazy jak nawet nie umiesz napisać prostego skryptu w php, lepiej opanuj działania na plikach - dla początkującego jest to łatwiejsze)

Paramedyk.


#6

Zawsze myślałem, że forum jest po to, żeby szukać pomocy... Ok, najpierw trzeba poszukać we własnym zakresie, ale patryk_patrol to już zrobił. A pisanie w stylu "Nie umiesz programować w PHP to się nie pchaj i nie zadawaj lamerskich pytań" to totalna pomyłka, jak nie chcesz pomóc to się nie odzywaj, a nie krytykuj innych. Też często szukam jednego, akurat w danej chwili potrzebnego rozwiązania i po to jest forum. Także odpowiedzi w Twoim stylu są niepotrzebne i nic nie wnoszą do rozwiązania problemu.


(Paramedyk) #7

gowain : szkoda że nie przeczytałeś dokładnie tematu.

Chłopak dostał elegancko napisany przez Cropa skrypt i jeszcze marudzi.

Dał mu palec to ten chce urwać całe ramię.

Nie życzę sobie takich komentarzy.


#8

Przeczytałem cały temat, ale nie będę robił offtopu. Po prostu więcej wyrozumiałości, nie każdy jest programistą PHP od razu i niektórym trzeba pomóc, nie wszystko jest logiczne i przejrzyste od razu.


(Patrol) #9

Bez komentarza. Nabijanie postów.

A tak wogle mam opanowane działania na plikach, a teraz weszłem w bazę danych.