Logowanie w Gmail a wpisywanie kodu z obrazka


(ak6) #1

Witam

Korzystam z kilku kont Gmail. I od czasu do czasu podczas próby zalogowanie się na którymś z kont, pojawia mi się komunikat o wpisaniu kodu z obrazka

169a7b6531b184a0m.jpg

Sprawdziłem ustawienia kont i nie zauważyłem żadnej zależności.

z czego to wynika i od czego zależy?

Czy można tą opcję wyłączyć na stałe?

Zaznaczam, że konto i hasło są oczywiście poprawnie wpisywane.


(Kamil Cala) #2

Przy dużej liczbie logowań GMail wyświetla takie coś i nic na to nie poradzisz. Zabezpieczenie przed spambotami.


(ak6) #3

Gdyby to było zabezpieczenie przed botami to wyświetlane byłoby przy każdym logowaniu. A taka weryfikacja raz na jakiś czas nie bardzo ma chyba sens.


(kamil_w) #4

To jest zabezpieczenie, ale nie przed spamem, lecz przed włamaniem na konto. Jeśli podasz błędne hasło np 2 razy, to za trzecim wyskoczy ci dodatkowo właśnie takie okienko i wymóg podania tekstu z obrazka.


(fiesta) #5

Najprościej to będzie skonfigurować konto Gmaila w dowolnym kliencie pocztowym i o logowaniu przez strone www po prostu zapomnieć.

8)


(ak6) #6

Nie podaję nieprawidłowych danych, ponieważ przeglądarka pamięta login i hasło, więc ich po prostu nie wpisuję. A mimo to, jak pisałem wcześniej, bez żadnej zależności - od czasu do czasu okno to się pojawia.

Mam skonfigurowane wszystkie konta w Outlooku 2007, ale mimo to, dość często wygodniej mi pracować na koncie zalogowanym przez przeglądarkę.

Jestem po prostu ciekaw co to za czort? Kiedy się włącza - w jakich sytuacjach? I czy można się tego pozbyć?


(Adrian) #7

spróbój usunąć cookies po wylogowaniu się z konta, tak za każdym razem i tymczasowe pliki przeglądarki