Panowie, zainstalowałem program Fingerprint-GUI. Czytnik jest obsługiwany ale domyślnie z jego pomocą mogę tylko potwierdzać uprawnienia administratora w terminalu, a mi zależy wyłącznie na możliwości logowania się do konta użytkownika.
W ustawieniach programu Fingerprint mam odblokowaną tylko opcję sudo, a jeśli dobrze się orientuję to powinienem mieć też możliwość testowania gdm i gnome-screensaver. Ktoś wie co zrobić by odblokować możliwość logowania się za pomocą czytnika linii papilarnych?
O ile pamiętam to w Fedorze wchodziło się w ustawieniach systemowych w zakładkę “O mnie” (about me) i była tam opcja ustawienia uwierzytelniania odciskiem palca. (po instalacji fingerprint-gui)
Weszło. Jeśli dobrze odczytuję to “paluszki” są włączone, a mimo to nie mogę się logować. W opcjach ustawień użytkownika nie mam widocznej opcji od włączania/wyłączania logowania czytnikiem linii papilarnych.
Spróbuj jeszcze utworzyć grupę plugdev jeżeli jej nie ma i dodać ją do swojego użytkownika. Na niektórych dystrybucjach to często sprawia, że nie działa autoryzacja odciskiem palca.
Próbowałeś w zakładce Settings w fingerprint-gui sprawdzić GDM, czy działa z czytnikiem ? - masz tam taki przycisk “TEST”, zaznaczasz gdm i sprawdzasz, czy działa.
Jeżeli nie działa to radzę odpalić fingerprint-gui w terminalu i sprawdzić, co wypluwa podczas sprawdzania z GDM.
Próbowałeś w zakładce Settings w fingerprint-gui sprawdzić GDM, czy działa z czytnikiem ? - masz tam taki przycisk “TEST”, zaznaczasz gdm i sprawdzasz, czy działa.
Tak, w pierwszym poście o tym pisałem. GDM mam zablokowany, nie mogę testować.
Po uruchomieniu pojawia się to co wcześniej:
Failed to load module “canberra-gtk-module”
po czym wyświetla się okno. Problem jest chyba z tym modułem.
Powyższy moduł jest odpowiedzialny za dźwięki środowiskowe eventów. Nie upatrywałbym w nim winy.
Pomógłbym Ci, ale w tej chwili nie mam pod ręką żadnego lapka z czytnikiem linii papilarnych.
Fingerprint-GUI chyba już nie jest rozwijane. Odinstalowałem wszystkie paczki z nim związane i zainstalowałem inny program na podstawie poradnika w linku. Działa.
Wiesz może jak zrobić by użytkownik po uruchomieniu komputera był automatycznie wybierany?
Wizualizacja sytuacji.
Jestem jedynym użytkownikiem komputera i istnieje tylko jedno konto użytkownika. Czy da się zrobić tak by do zalogowania wystarczył palec na czytniku, bez klikania w ikonę użytkownika czy wciskania enteru?
Po prostu by po uruchomieniu komputera od razu pojawiało się pole wpisywania hasła dla konkretnego użytkownika.