Witam serdecznie mam kilkanaście płyt i potrzebuję losowo wymieszać piosenki aby nagrać jako składanki na płytę. W jaki szybki sposób można to zrobić?
Hej,
Posortuj kawałki po czasie trwania lub po rozmiarze - później zmień im nazwy na kolejne numery przy pomocy jakiegokolwiek menadżera plików. Gotowe.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Ale sam widzisz że to nie jest losowe. Najpierw pójdą najdłuższe itp. Mi najbardziej odpowiada winampowe ustawienie losowe tylko żeby to było w pliku. Potem zapisuje na płyte i jest naprawdę losowo.
Hej,
Jeśli faktycznie chcesz losowo, to możesz wykorzystać funkcję losowości w Excel’u lub Calc’u. Pokażę jak zrobić to przy pomocy Excela i Winampa.
wrzucasz pliki do Winampa i tworzysz listę w HTML (dolny przycisk Inne -> Inne -> Utwórz listę odtwarzania w HTML),
kopiujesz zawartość listy do Excel’a i wklejasz je dajmy do kolumny B,
w komórce A1 wpisujesz formułę =los() i przeciągasz ją do końca listy,
zaznaczasz całą kolumnę A, kopiujesz ją i wklejasz specjalnie jako wartości,
sortujesz kolumny A i B po kolumnie A rosnąco lub malejąco - według uznania,
lista całkowicie losowa jest gotowa.
Ewentualnie jest drugi sposób - w Winamp’ie klikasz dolny przycisk Inne -> Sortuj -> Uporządkuj listę losowo. Gotowe.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Ten drugi sposób odnosi się tylko do odtwarzacza winamp. Niestety takie sortowanie nie zmienia MP3 w folderze. A ten pierwszy zaraz przetestuje ale wygląda groźnie. No niby mam w exel losowo rozmieszczone mp3 ale w folderze gdzie znajdują się pliki dalej mam je ułożone alfabetycznie.
Hej,
Muszę Cię zmartwić, ale pierwszy działa dokładnie tak samo - nie zmienia nazw plików, a generuje listę losową plików, których nazwy musisz pozmieniać sam. Ale może najdę program, który na podstawie niestandardowych pól może zmieniać nazwy.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Tyle jest opcji zmian w belce nad plikami a nie ma funkcji "losowo"beznadzieja
Hej,
Znalazłem sposób i na to - trochę pokręcony ale w miarę skuteczny. Do jego przeprowadzenia potrzebny jest program ReNamer. Ściągamy, instalujemy, odpalamy i:
dodajemy pliki do programu - możemy je przeciągnąć lub skorzystać z opcji Add Files / Add Folders,
dodajemy pierwszą zasadę - hash pliku na początku nazwy,
sortujemy listę plików po nazwie klikając pole New Name - pojawi się przy nim trójkącik,
dodajemy kolejną zasadę - kolejny numer dla poszczególnych plików,
dodajemy ostatnią zasadę - usuwamy numery hash’a z nazwy pliku, pozostawiając tylko numer porządkowy,
na koniec zmieniamy nazwy plików klikając przycisk Remane - gotowe!!
Pozdrawiam,
Dimatheus
11 lat temu mi się udało teraz niestety próbuję Twój sposób i mi nie wychodzi
Odpalasz powershell, w skrypcie zmieniasz path na swoj i odpalasz.
Jedna rada, przez odpaleniem skryptu jakimś total commanderem czy double commanderem zmien nazwy plików na „ludzkie” np 1.mp3 2.mp3 etc bo czasem jak nazwa ma jebutną długość czy nawalone nawiasów i dziwnych znaczków to tego pliku nie zmieni.
$files = Get-Item -Path "C:\temp\moja muza\*"
ForEach ($file in $files) {
Rename-Item -Path $file.FullName -NewName ([String]$(Get-Random) + $file.Extension)
}
Ten program ma losowe rozmieszczanie plików. Przez przypadek znalazłem . Dodaje na przód kombinacje cyfr i liter