Losowo czarny ekran po uruchomieniu na laptopa


(pawciak) #1

hej,

dziwna sprawa. Komputer (Asus k56cm) był aktualizowany przez lata kolejno:
Z W7 do W8
z W8 do W8.1
z W8.1 do W10

Wszystko działało ok, aż do tego miesiąca. Czasem przy uruchomieniu komputera komponenty działają (słyszę wentylator + dysk) ale ekran jest czarny. Wykonałem już fixy dotyczące problemów z hibernacją. Nadal problem jest. Ba, wymieniłem już ram i dysk na nowy. Nadal problem się pojawia. Czy ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? czy format partycji systemowej pomoże (przez to że problem serio powstaje losowo - albo mi się tak wydaje.. - nie mam pojęcia już jak to obejść). 

Nie wiem, może to kwestia ustawień w biosie? boję się, że to może być problem z płytą główną (ale tutaj wtedy odpuszczę..)


(mrFreeze) #2

Póki nie wyeliminujesz softu to ciężko powiedzieć czy to hardware. Osobiście zacząłbym od instalacji systemu na nowo. Możesz też wrzućić screena z HWINFO zakładka Sensors z HDTune zakładka Health (tylko całe okna). Przeskanuj kompa ADWCleaner uruchom z prawokliku jako Administrator. Najpierw Szukaj następnie Usuń. Po restarcie pobierz Malwarebytes (w czasie instalacji odznacz okres testowy premium). Zaktualizuj i rozpocznij skanowanie usuń wszystko co znajdzie. Jakby co to w nowym temacie w dziale bezpieczeństwo możesz wrzucić logi z FRST.


(Drobok) #3

Ja raczej stawiałbym na sam system bądź kompatybilność czegoś (włącznie ze sterownikami) z tym systemem. 


(pawciak) #4

obydwaj mieliście rację :slight_smile: Problem rozwiązałem przez:

  1. nowy system (ale z pełnym formatem dysku + usunięciem starych partycji recovery)
  2. wywalenie sterowników microsoftu do karty graficznej zintegrowanej (musiałem zasiorbać oryginalne stery Intela, tylko wtedy jest ok)

 

mega dzięki:)