Losowy obrazek z wybranego folderu


(Skr3czu) #1

Witam

szukam skryptu który by dawał losowe trzy obrazki z wybranego folderu chodzi mi o jakiś prosty żeby nie wymagał mysql

Pozdrawiam


(Airborn) #2
<?php


$foto[] = '1.JPG';

$foto[] = '2.JPG';

$foto[] = '3.JPG';

$foto[] = '4.JPG';

$foto[] = '5.JPG';

$foto[] = '6.JPG';

$foto[] = '7.JPG';

$foto[] = '8.JPG';


$max = count($foto);

for ( $i=0 ; $i<3 ; $i++ ) {

	echo ('
');

}

?>[/code]


takie oto napisałem, masz możliwość wyboru które zdjęcia będą wyświetlane, oczywiście zdjęcia podajesz w formie

[code]$foto[] = ‘adres/do_zdjecia/zdjecie.jpg’;


(L337 Crew) #3

Znasz coś php ?

Ile masz obrazków ?

Jeżeli tak np. ok. 10 to możesz zrobić tak:

nazywasz je kolejno od 1 do 10 (z jakimś rozszerzeniem)

później funkcją rand() losujesz liczbę (podajesz przedział liczbowy) w tym wypadku byłoby to tak:

<?php

//losujemy trzy różne liczby i podstawiamy pod zmienne

$liczba=rand(1,10);

$liczba2=rand(1,10);

$liczba3=rand(1,10);

//tworzymy funkcję

function obrazek($liczba)

{

echo(’ ![b]](%5Bb%5Dgfx/%5B/b%5D’.%24liczba.’%5Bb%5D.gif%5B/b%5D)

}

//we wskazanym miejscu na stronie wyświetlamy wylosowane obrazki

obrazek($liczba);

obrazek($liczba2);

obrazek($liczba3);

?

Pisane z palca, ale działa ^^

Możesz zmienić ścieżkę oraz rozszerzenie.

I świetnie się do tego nadaje :slight_smile:

pamiętaj:

1.gif

2.gif

3.gif itd.

Oczywiście można wzbogacić go i rozbudować o wiele lepiej, ale tak na szybkiego :stuck_out_tongue:

Tutaj wrzuciłem na serwer - możesz zobaczyć efekt (z trzema obrazkami :slight_smile: )

(odświeżaj sobie stronę kilka razy i patrz na efekt :slight_smile: )


(Bambit) #4

nie lepiej tak:

<?php

echo '';

?>[/code]

; ]


(Skr3czu) #5

Dzięki za pomoc wszytko działa ;]


(Kubarek) #6

można też użyć funkcji shuffle: http://php.net.pl/manual/pl/function.shuffle.php

np:

$obrazki=('babcia.jpg', 'pies.gif', 'mapa.bmp', 'burza.jpg');

shuffle($obrazki);

foreach ($obrazki as $pojedynczy_obrazek){

    echo '';

}

[/code]

(Skr3czu) #7