W Panelu sterowania nVidia mam w polu „Latency Mode” tylko OFF i ULTRA (0 pre-renderowanych klatek) a nie ma ON (Tylko 1 klatka pre-renderowana), problem tj. pytania co się stało z ON okazał się gigantyczny czyli to nie tylko ja „chce tak mieć” a miałem kiedyś tj. stery 4XX.XX (Forum nVidii, Reddit etc).
Stery to oczywiście 528.24 (RTX 3060 mobile TGP 115W) i najnowsza wersja nvidiaProfileInspector, ustawiłem to tam tak:
Teraz w Panelu nVidii pojawiła się nowa opcja w niskich opóźnieniach i nadal nie mam ON, ale mam tak:
OFF
Dostosowanie (Zamiast ON)
Ultra
Nie pytam się dlaczego JA wolę a nawet chce mieć mikro-bufor, ale tylko jednej klatki czyli ON a nie Ultra czyli ZERO klatek co podpowiem nie zawsze jest super-duper rozwiązaniem, ale czy to działa tj. czy udało mi się zrobić tryb niskiego opóźnienia na ON z jedną klatką ?
krystian3w z czego się ZNOWU śmiejesz ??
Potrzebuję tylko małej porady i piszę wszystko na tyle żeby mniej profesjonalni użytkownicy, ale będący bardziej w tym temacie w tej kwestii bardziej niż ja, piszę też skromnie, ale chyba wystarczająco, do dużo mądrzejszych żeby choćby jednym zdaniem napisali w skrócie TAK lub NIE a mile widziane „Robisz/myślisz to mniej-więcej źle ponieważ byłoby lepiej gdybyś zrobił tak(…)”
Gdybym napisał czy lepsza myszka za 90 zł czy za 110 zł dwóch konkurencyjnych firm ze średniego, ew średnio-lepszego szczebla dostałbym 100+ odpowiedzi na 2-3 zdania. Gdybym napisał jak wyprzedzić M$ i napisać perfekcyjnego Windowsa w… Ubuntu w trybie tekstowym tj. bez skórek dostałbym -naście odpowiedzi na… 100+ stron. A teraz CISZA i tylko krystianek zaciesza
Mam mały problem (i nie tylko ja a cały anglojęzyczny „ZAPAD” co pisałem o forach nVidii i Reddit) więc proszę o minimalną podpowiedź w tym temacie i nadal dziękuje wszystkim za ew. pomoc.
Pozdrawiam i nawet krystiana za pomocne odpowiedzi !
Trochę dziwne że brakuje jakby pośredniej opcji. Ja mam dostępne bez problemu (2070 Super z 527.56)
Hm, a próbowałeś całkowicie odinstalować sterowniki i jeszcze raz zainstalować? (nie instalując geforce experience)
np takim softem usunąć stery:
Jak nic to potem znowu tym Nvidia Inspector. Albo spróbować trochę starszych sterowników (ale nie za bardzo, minialne to 456.
I nie może jednak tak, że wtedy to Dostosowanie ON jednak oznacza włącznie tego jak chcesz?
Ale ja tego ni miałem na pewno od pierwszych sterów serii 5XX.XX. Laptop ASUS TUF DASH F15. Ja nawet pamiętam jak na GTX 1060 6 Gb GDDR5X (GPU to odrzuty, głównie GTX 1080), na jeszcze starszych sterach miał do dyspozycji ilość klatek w formie cyfr do wyboru, zera nie było wtedy OFC, ale 1,2,3,4 prerendarowane klatki (chyba 3 miało obok micrologo nVidii czyli jako domyślne). Mój lapek ma quasi i7 mobilnej 11 generacji. Mały potworek jeśli chodzi o moc jednego wątku, wysoki zegary i bardzo dużo Cache L2 i L3 jak na 4C/8T. Nie chcę żeby na siłę obliczał „za dużo klatek do przodu” jednak zero to trochę przegięcie dla tych kilku ns responsywności więcej a potem jak nie zdąży to niektóre gry mają rzadki i losowy microstutering ponieważ brakuje właśnie micrbuffora jednej klatki, CPU nie jest zarzynany „profilaktycznie” ale w sytuacjach krytycznych (dla płynności gry) ta pozornie symboliczna jedna klatka ON (1) za często (u mnie) bywa pozytywnym złotym środkiem między OFF (3) a ULTRA (0).
Więc to moja odpowiedź i filozofia czemu muszę mieć jedną klatkę jeżeli: w moim rozumowaniu jest błąd „laika” to wskażcie i poprawcie co źle napisałem ponieważ źle rozumuję cały koncept Low Latency itd.
PS. I tak mam ustawione w najnowszej wersji i kompilacji W11 (Oryginał) m.in. tryb gry, wgrałem Razora Cortex nie po to żeby pomagał czynnie/aktywnie a po to tylko żeby ustawić jednorazowo full optymalizację pod gry:
A tu procek w moim lapku:
Karta RTX 3060 TGP 115W + plus mini OC VRAM (bandwidth urósł z 336 do 350 GB/s więc niech będzie że to teraz ekwiwalent o wydajności TGP 120W)