Witam, taki mały problem a mnie zaskoczył, jak wyświetlić tylko nazwy katalogów lub tylko plików? Przeczytałem mana ls i nic nie znalazłem na ten temat. Stąd moje pytanie: jak elegancko wyświetlić tylko pliki lub tylko foldery?
Nikt nie wie? Naprawdę nie ma krótszych sposobów niż
ls -F|grep /|tr -d /
ls -F|grep [^/]$
Nie ma jakiegoś lepszego, krótszego rozwiązania, które obsługiwałoby również np. dowiązania symboliczne i ogólnie byłoby bardziej eleganckie? Mógłbym napisać takie skrypty, ale wtedy ograniczam się tylko do mojej maszyny, chodzi mi o coś uniwersalnego.
Wiem, że to nie jest wcale prostsze rozwiązanie rozwiązanie, dlatego czekam na odpowiedź. Aż się dziwie temu. No cóż, jeżeli ktoś nie wykorzystuje shela do pisania skryptów, kolorki mu w zupełności powinny wystarczyć… Jednak też czekam na rozwiązanie.
Nie, nie, bit lepkości to co innego, jest na WIkipedii. Właśnie bardzo zdziwiło mnie to, w dodatku moje rozwiązania są tylko do folderów/plików, a co w dowiązaniami i innymi typami plików? Ja wiem, że KISS i wszystko to plik, ale skoro ls potrafi rozróżnić typ pliku przez opcje -l czy -F to czemu nie ma opcji filtracji wyników, ze względu na typ?