Witam,
Chciałbym poznać taka skromną teorię (Dlatego nie odsyłajcie mnie do googli - oczekuję krótkiej odpowiedzi).
-
Czym jest LTE ? To jest takie coś jak sieć komórkowa ?
-
Czym różni się LTE od HSPA+
Witam,
Chciałbym poznać taka skromną teorię (Dlatego nie odsyłajcie mnie do googli - oczekuję krótkiej odpowiedzi).
Czym jest LTE ? To jest takie coś jak sieć komórkowa ?
Czym różni się LTE od HSPA+
To jest znacznie lepszy dział na takie pytania. Przeniesiono z “Sieci”.
Krótko się nie da.
Do Google nie odsyłam, wystarczy Wikipedia:
To nie jest sieć komórkowa, to jest sposób transmisji danych (w sieci komórkowej)
Czyli ja się podłączam do sieci komórkowej cyfrowego polsatu za pomocą modemu (coś jak komórka) ?
A potem używam LTE do transmisji danych. Innym sposobem transmisji danych jest HSPA+ naprzykład.
Czy ten internet jest również w komórkach ?
HSPA i LTE to nie jest internet.
To jest sposób dostarczania (transmisji) danych (np. internetowych) w sieciach komórkowych.
Oba te sposoby transmisji występują w samodzielnych modemach oraz w telefonach komórkowych.
LTE posiada obecnie stosunkowo mało modeli telefonów ale z każdym tygodniem pojawiają się nowe modele.
Tak właśnie jest, przynajmniej “na chłopski rozum”, nie zagłębiając się w szczegóły techniczne, można tak powiedzieć.
Jeśli komórka obsługuje standard LTE dla pasma na którym działa on w Polsce - możesz korzystać z niego w komórkach.
Czyli moja karta również może w komórkach dzialać
Jak każda karta SIM. Z tym że niekoniecznie będzie można ją używać do rozmów telefonicznych. To już zależy od tego, co to dokładnie jest za usługa.