Ok drugi sposób zadziałał, jeszcze synchronizacja pionowa
działać tymi poleceniami?
sudo apt install compton
compton --backend glx --vsync opengl
Czy można sobie w inny sposób z tym poradzić?
Chyba, że są jeszcze jakieś usługi, które można wyłączyć aby zmniejszyć użycie RAM. Zajmuje 14proc z 3GB czyli ok. 400MB po włączeniu, Lubuntu zużywał 250MB.
Nigdzie nie doczytałem, ale Ty jedziesz na “oryginalnym z zestawu” HDD, czy SSD?
Przy Chromie i 3 GB RAM swapa nie unikniesz, a na HDD starty aplikacji i tak będą powolne.
Xubuntu zainstalowałem na HDD z dysku zewnętrznego aby w razie czego powrócić do XP na oryginalnym HDD. Właśnie szukam jakiegoś SSD do tego laptopa.
Czyli trzeba by kupić ten albo podobny?
Co do RAMu, jest 2 GB + 1GB, mogę 1GB wymienić na 2GB pewnie są używane za grosze, do tego Core 2 Duo t8100(pytanie czy będzie jakiś widoczny wzrost wydajności) można kupić za 20 - 30zł.
Wymiana proca raczej nie bardzo, SSD jak najbardziej , wystarczy nawet 40-60 GB po taniości a HDD wsadzisz do napędu po CDROM jako magazyn danych.
Popatrz jeszcze na KDE Neon , całkiem przyjemne distro bez preinstalowanych śmieci zabierające po uruchomieniu poniżej 400 mb RAM.
Czyli wymiana procesora nie da zauważalnych efektów? A co z RAMem, teraz po włączeniu Chrome z 1 kartą, wykorzystanie pamięci nie przekracza 1GB. 2x2GB zamiast 1GB + 2GB coś zmieni?
Co do innych dystrybucji to ten laptop będzie służył tylko do internetu, najważniejsze aby system sam się aktualizował(nie wiem jak to jest z xubuntu), nie wysypał się przy aktualizacji, szybko się uruchamiał i ogólnie stabilnie i bezproblemowo działał.
Jak możesz dokupić RAM po taniości to wiadomo, im więcej tym lepiej. Co Ci mogę powiedzieć, ktoś może dać za kostkę ram 20 pln , a ktoś inny woli kupić 4 piwa.
Największą różnicę zobaczysz po wymianie dysku na SSD.
Miałem KDE Neon na wirtualce i aktualizacje trwały tyle, że postanowiłem go wyłączyć (wiem, że mogłem zrobić migawkę). System się ładnie wyłączył i już nie wstał, więc mogą być problemy. Najlepiej, to do aktualizacji stosować jakąś dystrybucje ze snapshotami, np. w systemie plików typu btrfs. Jednak takie OpenSUSE np. jest zasobożerne.
KDE Neon to jednak bardzo przyjemna dystrybucja w użytkowaniu, i faktycznie zużywająca mało zasobów. Po prostu powinni poprawić jedynie aktualizacje, czyli np. uniemożliwiać wyłączenie systemu podczas aktualizacji. Wiem, że mi to pasowało, bo to system na wirtualce i chciałem sprawdzić, co się stanie, a chciałem już wyłączyć kompa, bo było późno. Jednak niesmak pozostaje. Warto więc pamiętać, by go nie wyłączać podczas aktualizacji.