Witam, zainstalowałem Lubuntu na starym laptopie służącym jedynie do przeglądania internetu w miejsce Windowsa XP. Mam jednak kilka problemów. Przede wszystkim jest to czas uruchamiania.
0:00 – Przycisk „power” i czarny ekran
2:25 – napis „Lubuntu”
2:35 – czarny ekran ze znakiem „_” w lewym górnym rogu ekranu
3:30 – ekran logowania
Dysk twardy nie pracuje przez cały ten czas. Sprzęt to Acer Extensa 5220, Intel Dual Core T7300, 3GB RAM, Intel GMA X3100.
Inne drobniejsze problemy z tym systemem:
urywanie obrazu przy przewijaniu czyli brak synchronizacji pionowej, próbowałem naprawić to:
sudo apt install compton
compton --backend glx --vsync opengl
i zadziałało ale problem po jakimś czasie samoistnie powraca
jak wyłączyć ekran logowania(wyłączyłem konieczność wpisywania hasła) tak aby po włączeniu komputera został włączony Chrome
jak ustawić automatyczne włączanie Chroma po włączeniu komputera
jak dodać przycisk po kliknięciu na który komputer wyłączy się bez zbędnych potwierdzeń i okien dialogowych
Jeszcze jedno, przypomniała mi się pewna sprawa: czy możesz, w trakcie bootowania systemu, poruszać myszką w różnych kierunkach? Najlepiej kręć nią kółeczka po podkładce, do czasu pojawienia się okna logowania. Czy system wstał szybciej?
Abstrahując od tych czasów to część usług można spokojnie wyłączyć .
Można też wywalić z GRUBa wyświetlanie splasha bo ponoć też odrobinę spowalnia start.
W między czasie zainstalowałem system CloudReady działa ok tylko musiałbym sobie poradzić(o ile się da) z nie działającymi transmisjami na żywo na youtube, brakiem możliwości regulacji czułości mikrofonu która jest za niska i chrome nie rozpoznaje wszystkich poleceń głosowych i jest konieczność logowania się podając hasło ale tego podobni nie da się ominąć.
Sprawdziłem na 3 pendrive 3 programami i nowy Lubuntu nie działa, nie uruchamia się. Jeszcze nagram na płytkę jak kupię.
Zainstalowałem Xubuntu i już włącza się normalnie, jednak znów pojawia się inny problem, który mnie denerwuje. Wolne działanie Chrome. Działa wyraźnie wolniej od tego na Lubuntu jak i na CloudReady. Przewijanie strony klatkuje, animacja włączenia nowej karty również, ogólnie wolno działa w porównaniu do firefoxa, który działa idealnie. Co ciekawie w firefoxie gdy wyłączę panel tytułowy(pasek zakładek wchodzi na panel tytułowy) zwlania podobnie jak chrome. Włączenie paska tytułu w Chrome nic nie zmienia.
Ponadto Chrome niepotrzebnie prosi o hasło przy włączaniu.
Przesyłam jeszcze wynik z Xubuntu, może da się coś zoptymalizować.
systemd-analyze blame
19.218s blueman-mechanism.service
14.068s networkd-dispatcher.service
11.828s snapd.service
10.816s accounts-daemon.service
9.970s udisks2.service
9.788s NetworkManager-wait-online.service
9.721s dev-sda5.device
8.562s NetworkManager.service
8.173s polkit.service
6.319s avahi-daemon.service
5.677s lightdm.service
5.669s plymouth-quit-wait.service
5.505s thermald.service
5.502s systemd-logind.service
5.496s wpa_supplicant.service
5.320s ModemManager.service
4.341s gpu-manager.service
3.870s apport.service
3.678s grub-common.service
2.925s e2scrub_reap.service
2.266s systemd-resolved.service
2.071s systemd-journal-flush.service
2.065s rsyslog.service
Pytanie laika się nasuwa, jeśli Lubuntu jest systemem stawiającym na szybkość działania a z poprzednich postów wynikało, że można go jeszcze w dużym stopniu przyspieszyć wyłączając zbędne procesy to czy istnieje jakaś dystrybucja która:
Zastąpi Windows XP - to znaczy interfejs nie musi być identyczny ale musi mieć podobną zasadę działania dla zastosowań laika nie jak ChromeOS
Zastosowania: 90proc Chrome, ale też filmy i zdjęcia z dysku, libre office, pdfy, komunikator
Będzie bezpieczny i bezobsługowy czyli automatyczne aktualizacje, włączanie bez wpisywania haseł
Będzie maksymalnie zoptymalizowany już “fabrycznie” bez grzebania w nim jeśli chodzi tak o włączanie jak o działanie.
Jak patrzę na te czasy uruchamia poszczególnych usług, to nadal uważam, że coś jest nie tak od strony sprzętowej. Ew. brakuje RAMu i system ostro jeździ po dysku.
Ok wyłączenie kompozycji pomogło, Chrome działa szybciej ale teraz szatkuje mi obraz - brak synchronizacji pionowej. Tak miałem też na Lubuntu stosowałem
sudo apt install compton
compton --backend glx --vsync opengl
ale pomagało na chwilę, po pewnym czasie czy też restarcie problem wracał
Jak wyłączyć pytanie o hasło przy włączaniu Chrome.