Czy mogę coś zrobić by zabezpieczyć się przed zagrożeniem związanym z ta luką w WPA2?
Mam komputer z Windowsem 7, Samsunga.z Androidem 6.0 i router TP-Link
- Sprawdzić czy samsung wydał dla telefonu aktualizacje łatającą bug (jak brak wsparcia to jakiś room co ma to już załatane albo polegać że załatanie routera wystarczy).
- Sprawdzić czy dla twojego modelu routera jest aktualizacja na ten problem (jak nie ma to sprawdzić czy jest obsługiwany przez oprogramowanie Open Source i czy dla niego jest wersja z łatką).
Wiesz może gdzie mogę to sprawdzić? Rozumiem, że jeśli wciąż by aktualizacji nie było to musze czekać aż wydają?
Dzięki Istnieje w ogóle duże zagrożenie? Czy dla domowych sieci jest w miarę bezpiecznie?
Nikt nie jest bezpieczny. Najważniejsze jest aby klient był załatany. Także windows i telefon podstawa. Router zapewne nie dostanie patcha ale mógłbyś zaflaszować sobie ddwrt, jest załatane, natamiast firmware ciągle w fazie beta i czasem ucegla niektórym routery.
Jak to zrobić? Są poważne powody do obaw?
Windows tez chyba nie dostanie aktualizacji?
A na telefonie to po prostu wyszukiwać aktualizacji w opcjach?
PS: mam wrazenie, ze na telefonie ostatnio pojawia się więcej reklam (głównie typu: losuj i wygraj coś tam). Czy to może mieć jakiś związek?
Windows Mobile / Phone i niewspierane jak XP, Vista pewnie nie. Inne dostały.
Możesz sprawdzać aktualizacje (OTA).
Czyli Windows 7 dostał? To dobrze, na telefonie jak ręcznie sprawdzam aktualizacje to pokazuje, że najnowsze zostały zainstalowane. A poziom popr. zabezpiecz.androida pokazuje 1 lipca 2017r.
PS: czytałem o możliwości zrobienia fałszywej sieci tak samo nazwanej przez te lukę. W spisie zapamiętany wi-fi mam 2 razy sieć domowa (z czego jedna pokazuje brak sygnalu). Nie pamiętam czy była wcześniej.
PS2: czy skutkiem ataku przez te lukę może być większa ilość reklam na niektórych stronach na telefonie?
PS3: to normalne, że sieć u mnie w telefonie pokazuje inna końcówkę adresu IP niż w laptopie?
Pomoże ktoś?
Tak - by nie było konfliktów IP.
Może też na telefonach dużo osób blokuje to dorzucają więcej by jakkolwiek zarobić (lepiej nigdy nie klikać w reklamy).
Czyli nie widzi aktualizacji - możesz np. Keis sprawdzić czy on wykrywa jak nie ma na stronie samsunga nic o wersji zabezpieczeń na wrzesień / październik dla twojego telefonu.
Chyba, że nie wyszła jeszcze aktualizacja.
Swoją drogą to zagrożenie może mieć miejsce tylko w przypadku najbliższego otoczenia? Ktoś np. z miasta oddalonego o 10 km nie będzie miał możliwości użycia tej luki prawda?
Czy jednak źle to rozumiem? -_-
Nie, z takiej odległości to by musiał znać metodę na połączenie się z tobą (z dużą skutecznością) i to by było poza luką z WPA2.
Zagrożenie jest tylko w zasięgu twojego WIFI i/lub sieci z którymi się łączysz.
Czyli zakładając, że sąsiad nie jest hackerem to nie ma się czym martwić?