Lumia 925 - Debrandowanie - czy ma sens? jak?

Kupiłem Lumię 925 i okazała się być brandowana dla Orange.

1. Czy jest sens przeprowadzenia debrandowania? Np czy wiążą się z tym nieco szybsze aktualizacje, chociażby wypuszczane szybciej ogólnopolskie? Czy nie ma dodatkowego syfu ukrytego w systemie od Orange, którego nie da się usunąć?

Jeśli z powyższego wynika, że sens debrandowania jest, to:

1. Jak najprościej to zronić? Czy wiąże się z tym jakieś ryzyko uszkodzenia telefonu?

Proszę o pomoc.

Z aktualizacjami jest bardzo różnie - zazwyczaj szybciej dostają je telefony niebrandowane, ale akurat Orange nie jest tutaj jakoś szczególnie opieszałe - więcej narzekań widziałem na T-Mobile i Play. Ale tutaj i tak najgorszym ogniwem jest Microsoft i Nokia…

Jedyny ukryty “syf” od Orange, którego się nie da usunąć, to ewentualne logo startowe i ewentualne dzwonki oraz informacje o operatorze w informacjach telefonu. Wszelkie aplikacje dostarczane przez operatora da się normalnie usunąć (i trzeba je usuwać za każdym przywróceniem ustawień fabrycznych).

Wgrywanie innego (np. czystego) oprogramowania można zrobić za pomocą Nokia Care Suite. Popatrz na poradnik na przykład taki: https://www.youtube.com/watch?v=Sfn38s3Kr-c

Ryzyko jest jak zwykle, przy wgrywaniu innego oprogramowania systemowego - utrata zasilania, przerwa w połączeniu itp. mogą spowodować “zbrickowanie” telefonu.

W przypadku mojej lumii 920, poślizg z nowym oprogramowaniem (lumia black) z Orange w stosunku do telefonów niebrandowanych wyniósł jakoś 2 miesiące. Poza tym nie ma żadnych utrudnień i udziwnień, poza paroma rzeczami, o których wspomniał już @mktos (dodałbym jeszcze dodatkowy katalog aplikacji orange wyszczególniony w sklepie z aplikacjami, ale nie jest to w żadnym stopniu uciążliwe).

Dzięki panowie za rzeczowe odpowiedzi.

Wydaje się zatem, że chyba debranding w Lumiach nie ma większego sensu - przynajmniej w porównaniu z androidowymi telefonami.

Pozostanę zatem przy już posiadanym.

Katalog aplikacji Orange (Orange Poleca czy coś takiego) pojawia się w zależności od karty SIM - pojawia się u mnie nawet na brandowanym przez AT&T urządzeniu :slight_smile: