Luźne wtyczki i gniazda HDMI

Czy lepiej ścisnąć gniazdo czy rozszerzyć wtyczkę, a może są inne sposoby? :hammer_and_wrench:

Lepiej ścisnąć gniazdo, tylko z wyczuciem i wyłącz urządzenie z prądu. Ja tak robiłem z USB.

:smiley: Tak, lepiej ścisnąć poprzez wymianę…

Wymiana droższa od sprzętu.Ten starszy standard DVI z dwoma śrubkami był lepszy ,

To nie DVI, a D-SUB / VGA.

DVI też miał śrubki.

Kwestia kosztów…

O takie HDMI powinni robić. :zap:

Mówisz i masz:

A czemu nie widać tego w sklepach. Proste, ludzie chcą po taniości, płaczą, że chińczyk i g… jakość ale nie zapłacą za lepsze.

Co to zza 3 wtyczka?

1. USB type-A
  2. USB Type-B
  3. ?? DVI?
  4. USB type-C

:smiley: No nie źle.

USB 3.0 micro B

A tu fajna ściągawka:

Może trzeba było kupić łamany kabel.

Problem jest jeszcze jeden.

Każda wtyczka ma w specyfikacji technicznej opis wymiarów. No i tam często jest, że tyle mm na tyle itp. Ale jest też, że może być ileś % odstępstwa, np ±3%.

Jak ma się pecha to producent gniazda zrobi +3% a producent wtyczki -3% no zaczyna się cyrk bo wkładamy nową wtyczkę w nowe gniazdo a tam luz…

Mam taki nowiutki kabel od tunera Vectra, wkładam do TV i czuć luz. A mój własny kabelek siedzi sztywno.

Kup po prostu inny przewód. Zgniatanie i rozszerzanie gniazda może skończyć się jego uszkodzeniem, lub uszkodzeniem obwodów drukowanych, lub połączeń. Wymiana niektórych gniazd jest czasami droga, czasami nie, zależy jak to producent zrobił. Jak jest po prostu dziura w płytce i wlutowane to jest ok. ale teraz robią czasami tak, że masz dwa rzędy i ten wewnętrzny jest montowany jak BGA. Trochę z tym zabawy, więc się liczy, bo nikomu się za 100zł tego nie chce robić.

Z dwojga złego, lepiej próbować odginać, lub ściskać wtyczkę w kablu, ale może to doprowadzić do zmiany geometrii i braku kontaktu. Lepiej po prostu kupić inny przewód.