Ma pytanie Co to jest to słynne Aero ? I co ono daje?

Tyle słyszę o Aero. Czy może mi ktos wyjaśnić co to jest?? I jak to włączyć bo podobno na tym vista lepiej chodzi?

Sprzęt jak w opisie.

Za odpowiedzi z góry THX. :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

To jest nowy wygląd Windows

aero glass jeśli o tym mowa to przezroczyste okna aplikacji :slight_smile: wszystkie ramki są przezroczyste

I wcale nie chodzi na tym lepiej,szybciej.

Wielkie dzieki za odpowiedź

Aero to nowy interfejs graficzny windows’a visty. Występuje w dwóch wersjach glass i basic(express).

Aero Glas - bogatsza wersja interfejsu aero. Dzięki niej uzyskamy efekty takie jak: przeźroczystośc okien, menu start, paska zadań, przezroczystość sidebara, wybór okien 3D. Do poprawnej pracy wymaga karty posiadającej minimum 128mb pamięci oraz posiadającej sterownik WDDM. Aero Glass występuje w następujących wersjach visty:

->Home Premium

->Business

->Enterprise

->Ultimate

(wliczając wersje z literką “N” )

Aero Basic - uboższa wersja interfejsu Aero. Wygląd okien oraz przycisków przypomina ten z interfejsu LUNA (windows Xp) lecz jest bardziej przejrzysty i przyjemniejszy w pracy. Nie obsługuje on przeźroczystości oraz wyboru 3D. Zalecany jest dla użytkowników posiadających słabsze komputery. Nie wymaga sterownika WDDM wiec ruszy na słabszych kartach graficznych. Aero Basic występuje w:

->Windows vista Starter

->Windows Vista Home Basic

->Windows vista Home Premium

->Windows Vista Business

->Windows Vista Enterprise

->Windows Vista Ultimate

(wliczając wersje z literką “N” )

no to na tyle o Aero :stuck_out_tongue:

Ale bardzo obciąża procek i zżera dużoo ramu :frowning:

Polemizowalbym… u mnie Aero… chodzi szybciej od Standardowego wygladu Visty…

Bardzo ciekawa teoria.

Jakoś tego nie zauważyłem.

Pozdrawiam

Czyli tak jak mowie… widze ze nie tylko u mnie chodzi szybciej na Aero :slight_smile:

Vista ze swoim interfesjem graficznym korzysta z możliwości sprzętowych karty grafiki (w przeciwieństwie do poprzednich systemów Windows), więc jeżeli grafika jest odpowiednio wydajna to i działanie AERO GLASS jest zapewnione.

Pozdrawiam

Ale karta graficzna musi obsługiwać DX9 inaczej klapa :frowning:

Jeszcze raz o interfejsie AERO i AERO GLASS:

Dodatkowe informacje tutaj: http://vista.dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=121

Pozdrawiam

Ale dlaczego u niekturych aero glass samo się włancza po wczytaniu visty a u nie których samemu trzeba włączyć :frowning:

Bo niektórzy mają słabsze komputer i Vista wykrywa, że sprzęt może nie dać rady?.. -_-.

dzieki :smiley:

Wcale nie prawda… a co to za roznica go włączyc recznie … czy wlaczy sie automatycznie ? Wielkie mi rzeczy wejsc w ustawienia okien…Tez nie mialem automatycznie a karta nadaje sie do aero…

WSZtm zapomniałeś chyba, że są różne wersje zdarzeń i u niektórych trzeba grzebać z rejestrze aby włączyć efekty DWM… a nie wszyscy się na tym znają lub poprostu sie boją aby czegoś nie skopać.

Nie mowimy tu o przestarzalych kartach ktore nie obslugują WDDM

WSZtm to chyba oczywiste… ale nawet posiadając najnowszą karte czasem trzeba pomóc systemowi aby włączył Aero Glass…