Więc tak - jestem dzieckiem M$, mam windowsa, i windows phona, programuję w .NET, używam M$ Office i OneDrive, szkoda że nie pracuję w M$.
Owszem miałem do czynienia z McOSX i McBookiem, mogę się zgodzić z opinią, że może się bardziej podobać i że jest bardziej user-friendly. Do mnie to nie przemawia ale to rzecz gustu.
To co mnie interesuje to ogólny pogląd, że Mac czy OSX jest wprost genialny do grafiki lub obróbki wideo.
Adobe Photoshopa i Adobe Premiere mamy w końcu zarówno na OSX jak i na M$ Windows.
Teoretycznie topowe Maki mają “boski” wyświetlacz Retina ale mój współlokator do grafiki 3D (3D Studio Max) kupił wypasiony monitor i w niczym od makowskiej Retiny nie odbiega, a w niektórych parametrach jest nawet lepszy.
Na PC mamy procesory Intela i na Maki, na PC mamy karty Nvidia obsługujące CUDA, na Maki również.
Stad moje pytanie do osób zajmujących się grafiką lub obróbką wideo, skąd ten pogląd? Czy jest to zaszłość czasów kiedy Maki były na procesorach Motorolli?
Chciałbym jakieś rozsądne argumenty usłyszeć, oprócz tego że “Winda ssie” i “Nie stać Cię na Maka”.
Fanboje Windy i Apple bez wiedzy merytorycznej czy praktycznej lepiej nie piszcie