Mac i XP na jedym PC?

witam

mam pytanko

mam dwie partycje na moim PC i na razie mam zainstalowany tylko system XP

ale chcialem spróbować swoich sił z Mac’iem tylko nie wiem czy mogę go zainstalować na drugiej partycji ? czy może coś będzie nie działało jak trzeba?

ostatecznie będe chciał się przenieść na laptopa Maca z tym właśnie systemem operacyjnym ale najpierw chciałbym go zobaczyc w ogole jak dziala i funkcjonuje…

i do tego jeszcze jedno pytanie, jak z oprogramowaniem do Maca ? są jakies problemy ? nie mówie tu o grac bo juz nie gram za duzo a laptopa potrzebuje tylko do pracy. i czy będą jakiej problemy jeśli chodzi o sieć domową ? jak bede miał laptopa z Mac’iem ?

pozdrawiam

licencja Mac OS X nie zezwala na instalację systemu na innych komputerach niż maki (single Apple-labeled or Apple-licensed computer)

pozostaje pooglądać i przymierzyć się w sklepie z makówkami albo poszukać wśród krewnych i znajomych - wtedy więcej można zobaczyć i więcej faktów potwierdzonych praktyką usłyszeć

Mac OS X spełnia wszystkie podstawowe wymagania systemu operacyjnego - sieć lokalna, internet, rozrywka, platforma do pracy - to wszystko już jest i działa, a jeśli chodzi o konkretne oprogramowanie do pracy - wszystko zależy od tego, co i do czego potrzebujesz…

ale czy teoretycznie systemy będą się gryść czy nie ? i będzie można kozystać i z jednego i drugiego ?

U mnie w szkole maci chodzą tragicznie. Winowajcą jest MEN które nie zgodziło się na 1GB ramu. Dali tylko 512MB do szybkiego procesora C2D. Znajomy jest z tego systemu zadowolony.

Trochę poza tematem. Sam planuję zakup macbooka. Czy w takim sprzęcie można legalnie zainstalować XP/Viste/W7? Oczywiście licencję zakupie, ale czy Apple się zgadza. Gdzie można dostać taniego maca? Różnica między ceną w USA a tymi w Polsce to niejednokrotnie 2-3k na ten sam model (bądź te same parametry). Nie chciałbym tyle przepłacać. Są jakieś sklepy które sprowadzają sprzęd od sąsiadów zza oceanu?

tak możesz sobie na mac’u zainstalować Windowsa, sam tak mam, różnica w cenę między usa a polską jest ale jak się doliczy opłaty związane ze sprowadzeniem to czasem drożej wychodzi,

U mnie w szkole są iMac i są 2 systemy Mac i XP chodzi to dosyć dobrze bo 2gb ramu i procek 2 rdzeniowy,tak cały czas na XP siedzimy bo nie ma żadnych licencji na Photoshopy i inne programy multimedialne wszystko na windowsa szkoła ma

dobrze rozumiem że jak sobie kupie laptopa Maca z tym właśnie systemem operacyjnym to jak mi się nie spodoba to nie ma żadnych problemów zeby zainstalować windowsa ?

@up: tak, widziałem to, bez problemu się powinno dać, jest to legalne chyba, tylko nie legalne jest na odwrót ( PC i Mac os X na nim)

Instalacja Windows na Macintoshu jest jak najbardziej legalna (sam Apple dostarcza aplikację Boot Camp, która pozwala zainstalować Windows nawet obok Mac OS), ale na odwrót (tj. Mac OS na PC) już nie. :stuck_out_tongue:

tak można za pomocą programu BootCamp który jest w standardzie Mac Os X 10.5 ale uwaga działa tylko na procesorach Intel(AMD już Applea nie obchodzi noi dobrze)

Dzięki wszystkim za odpowiedź. I tak planuje zakup laptopa na Intelu. Zastanawiam się czy Apple nie będzie lepszy od Windowsa ( standartowo po kupieniu). Jakby w Polsce MAC-i były tańsze to wiadomo na co padnie wybór. Nie uśmiecha mi się sprowadzanie sprzętu z USA.

nie chodzi o to, że Appla nie obchodzi AMB - pierwotnie Macki chodził na procesorach Sun, i wtedy nawet XP niechciał współgrać, dopiero potem Apple zdecydował się na przejście Macków na Intela. AMD nie ma tutaj zupełnie nic do rzeczy

Na procesorach PowerPC IBMa-Motoroli

oj, oczywiście racja, sam nie wiem skąd mi się tam sparcki wzięły :confused:

jest aplikacja na xp, która jest mac właśnie nie wiem jak dokładnie to się nazywa, ale tylko odpalasz na xp aplikacje i masz normalnego mac’a na swoim kompie. mój kumpel to ma. wiec istnieje

Ona nie jest Mac, tylko emuluje środowisko Mac. Nazywa się PearPC.