lammar
(Swiderski Mariusz)
24 Lipiec 2005 21:45
Cześć, witam
Mam takie pytanie na temat Mac OS X 10.3 Panther. Otóż nurtuje mnie zagadnienie czy ten system można zainstalować na zwykłym PC np. zamiast windowsa czy system ten jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla komputerów z rodziny MAC ?
pozdrawiam Lammar
Monczkin
(Monczkin)
24 Lipiec 2005 21:47
Wiktoria
(Mutsumi)
24 Lipiec 2005 22:37
Hmm… To bardzo ciekawe, Mac OS X to bardzo ładny graficznie system Mam nadzieję że wyjdzie spolszczona wersja tej “perełki”, a właśnie mam pytanie do Monczkin’a - Czy ten system będzie obsługiwał procesory z Ht bo na Wikipedii niestety nie było o tym wspomniane
Monczkin
(Monczkin)
25 Lipiec 2005 08:10
Hiperwątkowość (ang. HyperThreading - HT) - technika opracowana przez firmę Intel umozliwiająca wykonywanie wielu wątków (procesów), równolegle na pojedynczym procesorze. Zastosowanie tej techniki podnosi wydajność komputerów na dwa sposoby: poprzez korzystanie z aplikacji wielowątkowych i poprzez pracę w środowisku wielozadaniowym. Programy, które zostały napisane w taki sposób, aby korzystać z wielu fragmentów kodu, zwanych wątkami, widzą procesor jako dwa układy. Technika ta sprawia, że procesor może pracować z dwoma niezależnymi wątkami w tym samym czasie, a nie jeden po drugim. Oprócz tego wzrost wydajności aplikacji można zauważyć także w środowisku wielozadaniowym, w którym jednocześnie działa kilka programów - pod warunkiem, że ich pracą zarządza wielozadaniowy system operacyjny przystosowany do obsługi takich procesorów, np. Windows XP (SP2), Linux, itp. Dodatkowa logika wewnątrz procesora umożliwia wykonanie równoległe dwóch wątków (procesów) w ramach pojedynczych zasobów jednostek wykonawczych standardowego procesora. Bazuje ona na fakcie stosunkowo niskiego wykorzystania tych zasobów w danych odcinkach czasu. Zasoby te są wykorzystywane do wykonania równoległego drugiego wątku. Maksymalny teoretyczny do osiągnięcia zysk wydajności szacowany jest na 30%, praktycznie ciężko jest osiągnąć zysk powyżej 20%. Analogiczną technikę zwiększenia wydajności zastosowała firma IBM w procesorach Power 5.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperw%C4% … 5%9B%C4%87
szczerze mówiąc nie mam pojęcia - podejrzewam, że tak