MacBook Air - postawienie OS z pendrive

Jest darmowe dla komputerów Apple, do ostatniego, obsługującego przez dany sprzęt legalnie systemu.

1 polubienie

Kłopot w tym że Safari mi nie otwiera prawie żadnych stron:

Zaktualizuj system najpierw. W lewym rogu z menu na górze.

Dawałem przecież screena powyżej ze już nie mam żadnych aktualizacji.

Widzę tam ITunes App Store, to zrobiłeś?

Nie da się. Wywala błąd 102. Pozostale aplikacje się zaktualizowały.

Data i godzina jest poprawna?

Tak. Na Auto.
Niestety żadna z tych 9 rad z filmiku nie pomogła:

Masz 10.7 czy 10.8? Mountain Lion 10.8 pobiera się nawet z PC. Z 10.7 może być problem.

Mam 10.8.5.

El Capitan
Yosemite

Zobacz z linków bezpośrednich czy pobierze. Swoją drogą na tych starych makach lepiej działa Mint niż MacOSX.

Ale jak mam pobrać z bezpośrednich jak mi praktycznie nic na Safari nie odbiera?
Można to podrzucić z pendrive i wskazać jakoś do instalacji?

Link wrzucić w przeglądarkę. Możesz zainstalować jakąś inną przeglądarkę, coś z tego powinno działać.
Firefox 48.0.2,
FirefoxESR 45.9.0,
Firefox Legacy 68.12.0,
Google Chrome 49.2623.112,
Chromium 99.0.4809.0,
Waterfox Classic 2021.10,
New Moon 28.9. 1,
ArticFox 27.11.0,
SpiderWeb 2.2.4,
InterWeb 32Bits,
Opera 37.0.2178.54,
SeaMonkey 2.40,
Opera Beta 37.0.2178.31,
Tor 4.5.3

1 polubienie

Przeszedłem przez wszystkie co wypisałeś. Większości nie pokazało nawet w AppStore. A te co były nie instalują się bo potrzebują wyższej wersji OS.

Mam instalkę Sierra 10.12 z pena w dmg. Da się coś z tym zrobić?

Możesz zrobić instalkę za pomocą DiskMakera X, powinien działać na starym OS.

Nie pokazuje mi go w AppStore.

Edit:

Zrobiłem bez tego. Mam Sierre. To teraz do jakiej wersji próbować to zaktualizować?

Teraz Sierra High, ale najlepiej zainstalować na zewnętrznym nośniku i odpalić z niego system, a instalować potem już na dysku wbudowanym w laptopa. Trzeba usunąć partycje po odpaleniu z pendrive i założyć z nowszym systemem plików. I to chyba max co ruszy na tym, bez kombinowania.
Jak nie, to może zostać to co jest.

Pamięci dodaj do tego, tak do 4 przynajmniej.

1 polubienie

Wielkie dzięki za pomoc, bez Ciebie bym pewnie nie podołał.
Ciesze sie bo mam w końcu działający sprzęt.

Jak jeszcze na czymś utknę to pewnie się odezwę.

THX

Czy poradzę sobie z tym na spokojnie? Obecnie mam 2 kości po 1GB. Jakie to będą koszty te 4GB, polecasz brać z Allegro?

Chcę też wymienić klawiaturę na PL bo jest FR, czy to pierwsza lepsza do tego modelu czy na coś zwracać uwagę?

Czy dysk 50GB który jest obecnie śmiało wystarczy na codzień, przeglądanie neta, YT itp.?

Pamięci kup niskonapięciowe, komplet z dopiskiem L. Może być z Allegro. Wpisujesz SODIM DDR3 L albo niskonapięciowe. Ale koniecznie komplet.

Klawiaturę zostaw, kup naklejki, jak kolor ładnie sobie wyszukasz, to po naklejenia jest lepiej jak oryginał.

Dysk SSD najlepiej, do internetu itp. 250 wystarczy, tylko zobacz co tam wchodzi, jak S-ATA to luz, tani.

1 polubienie