Witam
Jestem na wyjeździe i wczoraj wykonałem aktualizacje macOS na Monterey 12.0.1. Wszystko fajnie ale dzis chciałem coś sprawdzić w internecie i nie działa… wyświetla się komunikat „nie masz połączenia z internetem”. A nawet jeśli się to nie pokazuje to cały czas trwa ładowanie strony i tak w nie skończoność. Interent mam z ipada (hotspot). Uruchamiałem tablet od nowa wyłączałem wszystko wi-fi, plan taryfowy i hotspot i nic nie pomaga… Wniosek jest jeden to wina nowego systemu… pytanie tylko czy i jak to naprawić…
W ipadzie masz najnowszy system też?
Tak. iPadOS 15.0.2
iPadOS 15.1 już jest nie wykrywa ci?
faktycznie ale bez hotspor’a zewnętrznego nic nie zrobie… Ale podejrzewasz o to system iPada?
Upewnij się, że masz włączony bluetooth na obu urządzeniach.
Bez tego hotspot z iOSa może nie działać poprawnie.
Zawsze jest ryzyko, że macOS 12.0.1 może się źle dogadywać z starszym na iPadzie.
Przecież pisałeś, ze na macu robisz hotspota z ipada wiec sądziłem, że na ipadzie masz LTE i z niego macOS bierze internet.
Chodziło mi o to, że komputer ma internet z ipada… Ale sam ipad aby dokonać aktualizacji wymaga podłączenia do sieci wi-fi. Ale udało się ogarnąć mam już iPadOS 15.1. Internet na komputerze ruszył ale są jakieś dziwne zaciachy… Bo po podłączeniu się do hotsporu (iPad) internetu niema od razu tylko bardzo powoli się rozkręca… kilka pierwszych stron nieuruchamia się w ogóle dopiero po iluś odświeżeniach zaczyna doczytywać więcej i więcej aż wkońcu rusza. Wtedy działa elgancko przez pare minut i znowu zaciach… i tak na okrągło… jak wykres sinusoidy…
Po co robisz ten hotspot z ipada bo nie bardzo rozumiem, przecież macbook ma wi-fi też?
Cytat
Po co robisz ten hotspot z ipada bo nie bardzo rozumiem, przecież macbook ma wi-fi też?
Jedyna możliwość abym na komputerze miał internet to hotspot z ipad’a…
Jestem tu na wyjeździe od tygodnia i do dziś niebyło problemów jednak pojawił się po aktualizacji systemu
macOS Big Sur na Monterey… Więc domyślam się, że powinienem sobie odpuścić instalacje albo wykonać
ją na czysto z pendrive… Ale skoro już jest jak jest to czy da się coś z tym zrobić?
Dlaczego? Tajemnica FBI czy co, ze nie możesz napisać?
Cytat
Dlaczego? Tajemnica FBI czy co, ze nie możesz napisać?
Skoro tak dociekasz… Jestem u rodziny na wsi. Taka wioska, że nikt tu nie ma internetu. A nawet jeśli ktoś ma to nie poprzez ruter Wi-Fi. Więc jeśli potrzebuje albo musze coś zrobić przez komputer to łącze się poprzez plan taryfowy T-Mobile w iPadzie (eSIM). I wszystko elegancko działało do momentu aktualizacji MacOS. Teraz wiesz wszystko… Pytanie czy ta wiedza zmienia cokolwiek w kwesti sypania się internetu?
p.s. odrazu uprzedzam pytanie… przez iPhona nie łącze się bo zapomniałem go zabrać z domu… mam więc tylko zegarem i ipad…
Hotspod z iphone-a Xr kiedys testował i tak samo jak na Androidzie co kilka minut się rozłącza. bo tak działają hotspoty. W androidzie mozna ten czas zmienić u Apple-a nie widziałem takiej opcji, moze coś zmienili w wersji 15, ale mi to nie potrzebne już więc nie będe sprawdzał.
Masz kabel od ipada Lighting z drugiej strony USB-C? Jesli tak podłącz przez USB do macBook-a i zrób hot spota przez USB.
Nie powinno nic rozłączac. Przez Wi-Fi hotspot moze co kilka minut rozlaczac, wygasać zabezpieczenie przed dużym zużyciem danych.
Może tu znajdziesz pomoc jak nie szukałeś:
Rozumiem, że sprawdziłeś i na iPadzie internet działa poprawnie i szybko cały czas? Bo mi to wygląda na kiepski zasięg LTE po prostu. BT należy WYŁĄCZYĆ a nie włączyć, bo potrafi zakłócać WIFI w niektórych sytuacjach.
Nie, BT należy WŁĄCZYĆ, inaczej nie nastąpi uwierzytelnienie via iCloud.
W innym wypadku połączenie obu urządzeń Apple korzystających z tego samego konta może nie być możliwe/problematyczne.
Wczoraj nic niedawało efektu… Dziś rano jak wstałem wszystko samo się naprawiło. Wszystko działa, połączenie sie nie przycina… Także już jest ok… Ale pojęcia niemam co było przyczyną…
Zwykle korzystałem z wyłączonym BT, a bywało, że podpięcie np. głośników, powodowało w IPhone zrywanie WIFI, i YT cięło. Nawet dosyć częsty problem z tym BT. W laptopie też z niektórymi urządzeniami BT występują problemy, czasami też w odwrotną stronę.
Np. możemy znaleźć takie komentarze: "On new MacBook Pro 13″ M1 – If I disable wifi , then connect my AirPods o Bluetooth all works great . I then reenable wifi and AirPods continue to work:.
Chociaż muszę uczciwie przyznać, że akurat mój o dziwo doskonale działa z BT i WIFI, nie licząc myszki oczywiście.
Przywróciłem Big Sur 11.4 i wszystkie dolegliwości ustały… tak jak i dziwne sporadyczne wyłączanie się monitorów zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych… odpinanie klawiatury albo zawieszanie się tak twarde, ze tylko reset zasilaniem dawał efekt… Tak, że póki co nowemu systemowi podziękuje… może innym razem…
Najlepiej na czysto postawić. Jedno co trochę poprawili to BT.
Na czysto to trzeba najpierw zaktualizować tak aby system Recovery czy jak to Apple nazywa wykrywał, że ma pobrać Monterey. Inaczej nie wiem jak najłatwiej.