macOS po blisko 2 latach użytkowania - czy jest "czysty" w 100%?

Witam

Generalnie jak w tytule …
W jaki sposób mogę sprawdzić czy mój macOS jest czysty w 100% jeśli chodzi o wirusy i inne ustrojstwa?
Mam zainstalowanego ESET Cyber Security i niby jest czysto, ale mam już zainstalowany aktualny system od blisko 2 lat i chciałbym mieć pewność, że wszystko jest ok.

Z gory dziękuję za pomoc.

Pozdr
Darek

Przeinstaluj po prostu. Wtedy będziesz mieć te 99% pewności, że jest czysty.

Dzięki, takiej odpowiedzi oczekiwałem :man_facepalming:

To nie Windows, tutaj nie trzeba - teoretycznie - bawić się w antywirusy, anty malware i inne podobne narzędzia. Przynajmniej teoretycznie.

Jedyne co bym sprawdził to ruch sieciowy do i z macOSa to będzie wiadomo czy coś się nie zagnieździło.

Jeśli instaluje się wyłącznie znany soft, ze sklepu, to prawdopodobnie tak. Jeśli jednak cokolwiek innego, do tego biega po dziwnych stronach, to już nie.
To, że system jest niszowy, nie oznacza, że nie robi się wirusów.

Problem natomiast jest inny. Apple tak bardzo zagalopował się z zabezpieczeniami, że jak już coś wykorzysta lukę i właduje się do systemu, to i tak antywirus tego zwykle nawet nie zobaczy, bo nie ma praw. Trzeba by podpiąć pod inny sprzęt dysk. A jak to jest wlutowany dysk, to sobie można przeinstalować.

Tak jak napisałem:

Nigdy nie widziałem wirusa ze strony, sporadycznie jak się cracki kiedyś ogarniało (w czasach szkolnych jeszcze) to coś się „przybłąkało”.
Nadal uważam że jeżeli nie korzysta z dziwnego softu to nie ma się czym przejmować.