MAGIX Music Maker a rozpowszechnianie utworów

Witam, kupiłem ostatnio gazetę PCFormat z programem MAGIX Music Maker Silver. Ponieważ nigdzie ie umiem znaleźć tekstu z licencją, moje pytanie brzmi: Czy utworzone za pomocą tego programu melodie można rozpowszechniać komercyjnie (np. wstawić do gry, którą będziemy sprzedawać, do filmu animowanego który będziemy rozpowszechniać z udziałem reklam na których zarabiamy, itp.)?

Z góry dziękuję za pomoc!

Myślę, że do wykorzystania w celach komercyjnych raczej nie jest, bo te klocki (sample) z których potem układa się muzę mają autorów - twórców swoją drogą, ale nie wiem na pewno. Dzielić się, rozpowszechniać i udostępniać za free można a czy sprzedawać?

Tekst z licencją zawsze musi być przy instalacji programu ew. Przy jego pierwszym uruchomieniu. Skoro używasz programu to musiałeś zaakceptować jego licencję.

A jeśli chodzi o materiały z których korzystasz to też zależy na jakich zasadach są udostępnione.

Z tego co mi wiadomo to programy dołączane do gazet zwykle są licencjonowane z wyłączeniem użytku komercyjnego nawet jak licencja ogólna programu zezwala na taki użytek, jeśli dołączona jest wersja pełna (nie trial/demo/testowa) taka informacja z zastrzeżeniem “tylko do użytku niekomercyjnego” lub odwrotnie “dozwolony użytek komercyjny” (lub coś w tym sensie) więc powinieneś tej informacji poszukać w gazecie i na płycie w ich programie do przeglądania zawartości płyty.

Podobnie jest z licencjami na programy zdobytymi na akcjach typu GOTD gdzie chyba zawsze jest w licencji dopisek “tylko do użytku niekomercyjnego” a często jeszcze jest że bez wsparcia technicznego i dodatkowo zawsze jest wymaganie że zainstalować i aktywować można tylko w czasie trwania akcji.