Magnetowid "psuje" sygnał telewizyjny

Witam,

Chcę nagrywać filmy przez magnetowid. Podłączyłem antenę telewizyjną pod wejście magnetowidu a pod wyjście podłączyłem telewizor. Po włączeniu telewizora okazało się, że sygnał jest tak słaby, że prawie nic nie odbiera. Jak ustawić magnetowid, żeby " nie psuł" sygnału?

Magnetowid: Panasonic NV-SD437

Wiem, że teraz to starocie, ale ja na razie tylko to mam.

Może użyć trójnika, pod jedno wyjście podłączyć magnetowid, pod drugie telewizor. Sam magnetowid do TV podłączyć eurozłączem czy cinchami.

Zapomniałem o jeszcze jednym napisać: Gdy podłącze tą antenę do magnetowidu i magnetowid do telewizora Scartem (nie wyjściem antenowym) to widzę, że magnetowid też tak samo słabo odbiera jak telewizor, gdy jest podłączony anteną od magnetowidu.

A po co to się bawić jeszcze sygnałem analogowym który za chwile i tak zniknie. Kup tuner DVB-T z funkcja nagrywania na pena czy dysk. Taki tuner kupisz już za około 100zł a i jakość obrazu będzie o wiele lepsza. Szkoda twojego czasu na takie zabawy. Poza tym taśma za chwile też dostarczy ci nie lada wrażeń. Sam kilka lat temu poprzegrywałem póki mogłem kilka kaset z najważniejszymi filmami bo już była ostatnia szansa tych kaset mimo że nie były praktycznie używane.

Planuje kupno tunera, ale na razie chciałbym się pobawić tym starym magnetowidem, ale skoro nie ma innego rozwiązania…

Podłączyłeś magnetowid do prądu?

Oczywiście, i tak, i tak nie działa :frowning: .

Samo włożenie wtyczki nie wystarczy,trzeba jeszcze go właczyc jak do normalnego uzywania.

Ustawiłem go (data, czas, wyświetlacz, wyjście AV itp.) i może odczytywać kasety i nagrywać (ale nie ma co, co prawda może nagrywać telewizje, ale tylko przy włączonym telewizorze [przez wejście/wyjście Scart]), ale może trzeba coś ustawić z odbiorem telewizji?

Ja o pdłaczeniu najprostszym antena in - out. Wersja taka jaką opisałeś na poczatku.

Jeśli w dalszym ciagu jest gorszy sygnał pomimo właczonego video to moze być uszkodzony kabel antenowy łączacy video z tv albo jest uszkodzona głowica w.cz. w magnetowidzie.

Kabel antenowy raczej nie, bo gdy podłącze go bezpośrednio do TV to wszystko jest OK. Głowica też raczej dobrze działa, bo kasety dobrze odtwarza.

Głowica w.cz. to nie to samo co głowica wizyjna

Teraz doczytałem, że pisałeś o nie kabel antenowy, a ten kabel co łączy video z telewizorem. Też powinno działać, bo gry zobaczę na telewizorze (kablem Scart) jak samo video odbiera sygnał to widzę, że ten sygnał jest do d…

Dodane 16.08.2012 (Cz) 18:14

A ta głowica mogła sama się zepsuć? Bo to video stało na szafie przez 2 lata nieruszane.

Dodane 16.08.2012 (Cz) 18:24

A i jeszcze jedno: Do tej anteny włączony jest zasilacz i, gdy odłączam zasilacz (wtedy, gdy antena jest podłączona do video) to na pół sekundy obraz robi się OK i wraca do słabego sygnału.

Jeśli przy podłączeniu video do tv kablem antenowym(nie Euro)obraz jest do bani to jest pewne że głowica w.cz. jest walnięta albo ten kabel jest uszkodzony.

Trudno, nie ponagrywam sobie filmów :frowning: :cry:

To już coś.

Dioda na zasilaczu przy podłączonym magnetowidzie się świeci?

Jakiego rodzaju są to zakłócenia? Śnieży czy są jakieś pasy, pręgi?

Dioda na tej wtyczce od anteny zawsze świeci.

Migocze, drga, nieostry obraz.

Dodane 16.08.2012 (Cz) 19:25

Teraz odkryłem, że jak nie docisnę wtyczki od anteny do magnetowidu to jest lepszy obraz.

Dodane 16.08.2012 (Cz) 19:39

http://www.voila.pl/037/kjpr5/index.php?get=1&f=1

Zawsze, gdy obraz robi się lepszy wtyczka jest niedociśnięta. Gdy docisnę wtyczkę do magnetowidu są zakłócenia.

Możesz ten film jakoś skompresować?

Nie za bardzo umiem. W WinRarze odejmuje tylko 3 MB w najlepszej kompresji.