''MAINBOARD NOT SUPPORT'' dlaczego taki komunikat


(Jarek 68) #1

Po zainstalowaniu Win XP chciałem wgrać stery do płyty głownej ale tam gdzie był przycisk ''autosetup'' jest ten napis ''mainboard not support".

Czy to w czymś przeszkadza bo wydaje mi się że komp dziwnie chodzi, ciężko się odpalają płyty z autostartu (długi czas oczekiwania na reakcję)


(Kosior6) #2

No wychodzi na to, że instalujesz sterowniki od od tego chiopsetu który masz na płycie głównej. Jakie masz mobo?

Bo to jest konsekwencją braku zainstalowanych sterowników.


(Jarek 68) #3

Płyta ze sterownikami na pewno jest do tej płyty głównej,tylko sama instalacja systemu była ze sporymi problemami.Straciłem nawet 8 giga twardego dysku. Podczas konwertowania plików na NTFS przed instalacją trwało to tak długo że przerwałem i z partycji 33 gigowej zostało 25 giga, ale to jest oddzielny temat. Jeśli płyta ze sterownikami jest oryginalna to co mam robić?


(Bary1986) #4

spróbój ściągnąc stery ze strony producenta


(Jag1661) #5

na Twoim miejscu, zwłaszcza, że wygląda to na "świeży" system - odpaliłbym z bootowalnej dyskietki : http://genesis.net.pl/Dyskietka-Startowa_35642.html

  • następnie przy użyciu Pmagic zrobił porządek z dyskiem, partycjami itp :wink:)

a następnie wziął się za ponowne instalowanie XP-ka.

P.s - jaką masz płytę główną?


(Jarek 68) #6

Płyta to P4S5A, SiS 645DX


(Jag1661) #7

Sorki,. że dopiero dziś - ale ..... nie jestem jedynym użytkownikiem komputera (w tym domu :wink:) )

Więc tak..

Jeżeli już zrobiłeś sobie porządek z twardym, to :

  1. nie instaluj "automatem", potrzebujesz sterowników do : AGP, LAN, Audio - na stronie producenta masz najnowsze wersje :

http://ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/P ... 1&LanID=16

a jeżeli wolisz z płytki to znajdziesz je bez trudu (mostek południowy to SIS 961)

  1. jest to dość stara płyta - na Twoim miejscu zaktualizowałby też i bios

P.s.

Pamięci możesz mieć max. PC 2700 (ddr 333) - choć czasami chodzą niektóre 400-ki.

adres do sterownika dźwięku i oprogramowania AUDIO RACK ( oczywiście jeśli masz na CMI973 - lepiej sprawdzić na płycie głównej) : ftp://ftp.biostar-usa.com/drivers/audio ... _WinXP.exe