Witam.
Ile maksymalnie można podłączyć hubów USB do laptopa, gdy ten jest podłączony do prądu. Nie chodzi mi tu by pobijać rekord Guinnessa, chciałbym podłączyć drugi, jeden już mam, ale zastanawiam się nad drugim. Może to czymś grozić?
Witam.
Ile maksymalnie można podłączyć hubów USB do laptopa, gdy ten jest podłączony do prądu. Nie chodzi mi tu by pobijać rekord Guinnessa, chciałbym podłączyć drugi, jeden już mam, ale zastanawiam się nad drugim. Może to czymś grozić?
Jeśli są aktywne nic się nie stanie.
Aktywne?
O ile podłączasz je do portu USB2.0 to wale nie musi być aktywny (aktywny to taki który ma dodatkowy zasilacz), USB1.1 mogłoby mieć problemy z dostarczeniem odpowiednio dużo prądu ale USB2.0 bez problemu sobie z tym poradzi.
Ale wiem że bywają problemy z tanimi badziewnymi hubami które czasem odmawiają posłuszeństwa gdy jest taki podłączony przez inny lub gdy inny podłączy się przez niego (taniochy czasem odmawiają nawet współpracy podłączone przez niedługi przedłużacz do portu na samej płycie głównej).
– Dodane 15.02.2013 (Pt) 12:32 –
A jeśli chodzi o maksymalną ilość portów USB które da się osiągnąć przez podłączanie wielu hubów to według specyfikacji USB 127 portów.
Należy pamiętać że gdy podłączasz hub do portu na płycie to on już zajmuje jeden port a gdy do niego podłączysz drugi hub to on też już zajmuje kolejny.
Zakładając że twoja płyta ma 4 porty i do niej podłączysz tylko 1 hub z 4 portami (i nic więcej) a do niego lub do innego portu na płycie drugi z 4 portami (i żadnych innych urządzeń USB) to w ten sposób z tej maksymalnej liczby portów 127 masz już 12 portów z czego 2 już są zajęte przez same huby więc pozostaje ci 10 wolnych portów dla urządzeń.
Do tego trzeba pamiętać że gdy masz np. klawiaturę USB z wbudowanym Hubem to sama elektronika klawiatury już zajmuje 1 port.
Poza tym o ile się nie mylę układy na których bazują huby usb dają zawsze parzystą ilość portów (mogę się tu mylić) więc jeśli masz klawiaturę USB z hubem i wyprowadzonymi 2 portami to prawdopodobnie i tak będzie ona widziana jako hub USB z 4 portami z których 1 jest zajęty przez układ klawiatury, 2 są wyprowadzone a ten 4 istnieje ale nie masz jak się do niego podłączyć, podobnie zbędzie z hubami wbudowanymi w czytniki kart, myszy itp.
Tyle teorii, w praktyce to nie wiem czy ktoś to kiedyś fizycznie sprawdził.