Witajcie,
Mam problem z laptopem Win10 - cały czas maksymalnie obciążony procesor i dysk. Zwykle używany tylko do internetu i maili.
Bardzo proszę o przeglądnięcie logów z FRST i pomoc w rozwiązaniu problemów - dziękuję!
Addition.txt: Kod: 922554 WKLEJTO.PL Darmowa wklejka, na zawsze!
FRST.txt: Kod: 922555 WKLEJTO.PL Darmowa wklejka, na zawsze!
Shortcut.txt: Kod: 922556 WKLEJTO.PL Darmowa wklejka, na zawsze!
Sugerowana wymiana Netbooka na Laptop...
BIOS: American Megatrends Inc. X551MA.513 09/09/2014
Płyta główna: ASUSTeK COMPUTER INC. X551MA
Procesor: Intel(R) Celeron(R) CPU N2840 @ 2.16GHz
Procent pamięci w użyciu: 67%
Całkowita pamięć fizyczna: 3982.69 MB
Dostępna pamięć fizyczna: 1311.42 MB
Całkowita pamięć wirtualna: 5612.51 MB
Dostępna pamięć wirtualna: 2342.73 MB
No i oczywiście dysk HDD… ten netbook nie nadaje się do Internetu, jest za słaby.
Farbar i jego logi nie sa lekarstwem na wszystko ale po logach widac ze sa problemy z systemem.
Ja bym z wiersza poleceń (administrator) wpisał sfc /scannow i uruchomił skanowanie a potem ponownie przeskanował FRST i wstawił logi.
P.S. Scannow da ci następujące info
Nic nie znaleziono.
Znaleziono i naprawiono.
Znaleziono i nie naprawiono.
Napisz co po scannow
Dziękuję za odpowiedzi. Komputer nie jest mój i staram się pomóc a z jego zamianą na nowy trudno będzie, chciałem też uniknąć całkowitej reinstalacji.
Zrobiłem sfc /scannow - chyba coś pomogło bo po dwóch restartach (pokazało się także „kończenie aktualizacji” - chociaż laptop nie był podłączony do sieci) po załadowaniu systemu dysk i procesor przestaje być aż tak zajęty. Widzę, że momentami SysMain go bardzo obciąża - można to wyłączyć?
tutaj wynik sfc
i ponowne skany FRST do sprawdzenia:
Addition
FRST
Shortcut
Czy coś więcej można zrobić (np: CCleaner, defragmentacja)?
Dziękuję za podpowiedzi.
SFC co miał naprawić, naprawił. SysMain można wyłączyć jeśli muli system. Rolą tej usługi jest analiza RAM pod kontem najczęściej uruchamianych aplikacji. Po czasie je „oznacza” i a pózniej wstępnie ładuje je do RAM, przez co uruchamiają się szybciej. Wcześniej nazywało się to SuperFetch.
P.S. Reszta @iJuliusz
… to kwestia januszowania przy zakupie (200zł taniej i bez zapasu) + wzrostu wymagań, nie uniknie się tego. Lekko objawy może złagodzić zamiana Chrome na np. Edge, no i warto sprawdzić hdd (np. wykres hdtune), czy nie zużyty trup.
Reszta to iJuliusz.
Dziękuję koledzy
Wrzucę plik oczyszczający i będziecie mogli kontynuować
Nie ma infekcji, więc przeniesiemy do innego działu
- Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. E:
fixlist.txt (4,6 KB)
„Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
- Po restarcie wklej plik wynikowy.
Dodam jeszcze informacje z logów o sprzęcie
Microsoft Windows 10 Home Wersja 20H2 19042.1237 (X64)
BIOS: American Megatrends Inc. X551MA.513 09/09/2014
Płyta główna: ASUSTeK COMPUTER INC. X551MA
Procesor: Intel(R) Celeron(R) CPU N2840 @ 2.16GHz
Całkowita pamięć fizyczna: 3982.69 MB
Całkowita pamięć wirtualna: 5006.69 MB
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
Niepotrzebnie. W Addition aż kłują w oczy.
Zawsze staram się dodawać takie informacje.
Nie każdy otwiera logi
Myślę że @GoMez16 wie z jakim sprzętem ma do czynienia. Jak by nie kombinować, 4GB Ram to na dzisiejsze czasy wybitnie za mało.
Pamiętam jak pierwsze laptopy ludzie kupowali z Windows 7 i 512 RAM. Jaki to był płacz na forach
Takie coś to nie, ale Atari, Spectrum, Commodore jak najbardziej.