Mała akumulatorowa chłodziarka / klimatyzator

Cześć.

Potrzebuję małego (no takiego żeby pod siedzenie w aucie wszedł) klimatyzatora lub chłodziarki. Czasami zdarza mi się spać w aucie na wyjazdach (np w górach) 1 noc i nie zawsze się kalkuluje z namiotem rozkładać, a że upały są więc szukam czegoś czym mógłbym schłodzić trochę wnętrze auta i żeby urządzenie pochodziło chociaż tak z godzinę, może dwie. Ktoś widział coś takiego?

Nie znam się na tym zupełnie, ale kojarzę że są takie pojęcia jak „ogrzewanie postojowe/webasto” i „klimatyzacja postojowa” Klimatyzacja Postojowa - Niska cena na Allegro.pl - wygląda mi to na sprzęt skierowany do użytkowników samochodów dostawczych.

Może niech inni rozwiną temat …

Klimatyzacja postojowa taka typowo z ciężarówek lub dostawczaków jest cenowo kompletnie nie opłacalna + chyba wymagałoby ingerencji w konstrukcję samochodu. Dlatego wolałbym coś małego co włożę do kabiny. Lub jeśli się sprawdzi to i nawet do namiotu w nocy.

Ale jakby to konkretnie miało działać? Najbardziej optymalna jest klima auta, ale nie możesz gasić silnika.

W zasadzie to mam spieprzoną klimę w aucie więc szukam zamiennika który być może mógłbym wykorzystać w innych miejscach niż samochód np żeby schłodzić wnętrze namiotu wieczorem itp. Wydajnościowo nie musi być to samo.

Poszukaj jakiegoś punktu zaczepienia na Amazon, to co znalazłem

Niestety większość „out of stock” ale poszperaj na stronach producentów, może są nowe modele. No i nie wiem jak tam się rozwiązuje sprawę odprowadzania ciepłego powietrza z urządzenia, które w przypadku klimatyzacji powinno wychodzić wężem poza pomieszczenie, czyli w tym przypadku poza kabinę samochodu.

Wyszukiwałem w Google po haśle „portable air conditioning for passenger car”. Także są takie sprzęty ale czy da się kupić w PL w rozsądnej cenie? Nie wiem, ciekawy temat ale dla mnie to zupełnie nieznane wody.

Klimatyzacja pochłania ogromne ilości energii (ogrzewanie zresztą też) dlatego nie ma skutecznych urządzeń tego typu zasilanych akumulatorem (chyba że to akumulator trakcyjny pojazdu elektrycznego). Uchyl okna, nie parkuj na słońcu i tyle. Najłatwiej będzie po prostu naprawić klimatyzację

Możesz sobie zrobić układ chłodzenia z butelek PET i wstawić w miejsce otwartej szyby :wink:

pa. pamiętaj o walce z pająkiem bo inaczej testy nie będą udane :stuck_out_tongue_winking_eye:

Powtórzę:

Są wstawki między szybę a drzwi ale pod moje auto nie ma. Może jakby się udało dorwać coś takiego to by super opcja była. 4x4/SUV - VENTfoVAN - Kratki wentylacyjne do samochodów

Oczywiście są takie klimatyzatory, np. Coolpro 2300 12V. Można wstawić go zamiast szyberdachu, czy do kampera. Tylko niestety cena takich urządzeń to okolice 5-6000zł. Można też kupić jak najmniejszy klimatyzator przenośny i użyć po prostu przetwornicy. Jednym z najmniejszych na rynku jest FRAL SuperCool, ok 360W to naprawdę mało, cena też jest niska, poniżej 2000zł.

Inną alternatywą są klimatory, wypełnia się je wodą lub lodem. Efektywność jest o wiele niższa i wymagają napełniania lodem np. na stacji. Ale też cena to ułamek tego, ile kosztuje prawdziwy klimatyzator.

Do namiotu warto polecić izolację termiczną. Są namioty pokryte powłokami, które lepiej odbijają promienie słoneczne i izolują. Można też rozpiąć dodatkowy tropik o takich właściwościach.