Mała ilość FPS

Cześć. Mam problem Posiadam laptopa firmy Acer.

Jego podzespoły to
Karta graficzna GTX 950m i intel HD 350
8gb RAM
Intel core i7- 6700HQ
Windows 10

Gry posiadają małą ilość FPS. W grach typu Fortnite, Gta V. Kiedyś na tym sprzęcie GTA V chodziło bardzo dobrze. Co mam zrobić?

Sprawdzić, czy korzystasz z GTX’a (dobre fps), czy Intela (lipne).
Jeżeli Intel, to postaraj się uruchomić GTX, może potrzeba np. reinstalacji sterowników.
Jak nie pomoże, to możliwe, ze karta padła.

1 polubienie

Albo nainstalowałeś tyle głupot, że brakuje RAMu na grajcie, uruchom podczas grania Riva Tuner, poprzednio sprawdzając czy gtx jest aktywny lub w ogóle zainstalowany (prawy na mój komputer–zarządzaj- karty graficzne).

1 polubienie

Nie ramu nie brakuje. W ustawieniach mam na gtx. Ale dla pewności jak zmienić?

Kiedyś… Skoro kiedyś to spróbuj formacik albo odświeżenie systemu. Powinno pomóc. Ewentualnie dysk ssd jeśli nie posiadasz. Gwarantuje że komp odżyje.

SSD pomoże na małą liczbę FPS? Pierwsze słyszę…

Pośrednio pomoże :wink: Przy małej ilości RAM mamy plik wymiany na dysku, wrzucenie na SSD może zmniejszyć czas dostępu do danych i: szybciej pozyskane->szybciej przetworzone_>szybciej wyświetlone :wink: To jednak margines wydajności;)

Najpierw to ręcznie uruchom z kartą NVIDIA i zobaczymy, może się nie przęłącza

mój kolega miał podobny problem.Mam małe pytanie.nie wyżywałeś nie na lapku jak gra ci nie szła ?
wyczyść
reinstaluj sterowniki
sprawdź czy karta działa
anty wirus
gry mogą chodzić gorzej z powodu przepełnianego dysku

morze masz włączone oszczędzanie baterii

Może komputer ma już dużo kurzu wewnątrz i układ chłodzenia nie wyrabia, a przez to karta graficzna nie osiąga maksymalnych taktowania, więc wydajność spadła.

Witam nie wyżywałem się na laptopie. Oraz nie mam włączonej funkcji oszczędzania baterii. Spróbuje go rozkręcić, wyczyścić zmienić pastę termoprzewodząca. Ale najpierw jak uruchomić ręcznie z kartą GTX? I jak sprawdzić czy karta działa?

Msi afterburner uruchom ten program i zobacz jak mocno są obciążone dane podzespoły. Daj temperatury z hwmonitor. Uruchom, pograj z godzinę i daj screena

Cześć jak sprawdzić czy karta padła?