Komputer głownie jest używany do gier, sporadycznie do konwersji filmów i przeróbek zdjęć (oprócz oczywiście “codziennego” użytkowania - internet, muzyka itp)
Dodam (tak na zaś) - pamieci RAM działają na maksymalnej prędkości jaką obsłuży moja obecna płyta główna - 1600MHz, a firmowo mają 1866.
Tak popatrzyłem na Twoją odpowiedz i propozycje i chyba masz rację - poszukam mocniejsze karty; w sumie to nie rozglądałem się za tzw. “używkami” - a z tego co widzę to można znależć fajny i niedrogi sprzęt
Zastanawiam się tylko dlaczego odrzuciłeś karty, które wymieniłem - kwestia finansowa czy może jakaś inna ?
Kręć tego Phenoma ile się da. Przy dobrym chłodzeniu powinno się udać przyśpieszyć jeszcze o 200-300 MHz.
Reszty zestawu bym nie ruszał, gdyż najlepiej byłoby zmienić zestaw na LGA 1150, ale w 1150 zł razem z kartą graficzną się nie zmieścimy. Z kolei zmiana na FX 83XX jest nieopłacalna.
Pewnie dlatego, że sam tak robię. Za swojego Radeona z gwarancją dałem 320 złotych. Czasami można znaleźć dobre okazje. Jeżeli poszukasz używek z gwarancją, zmieścisz się w budżecie ze zmianą całej platformy.
Zrobię tak jak piszecie - poszukam mocniejszej karty
I jak się zdecyduję to hehe tu się śmieję z samego siebie :mrgreen: będę miał swój 1wszy raz - podkręcanie procka (o chłodzenie się nie martwię bo mam i “budę” dobrze chłodzoną i nie najgorszego Zalmana na procesorze).
Jak piszesz - z kart na jakie patrzyłem najmocniejszą były te z serii R9 280 - ta seria i mocniejsze karty i tak były by ograniczane przez resztę sprzętu