Mała sieć domowa- udostępnianie neta

Witam czy jest możliwość, abym udostępniał neta np. laptopowi ??

Mam dwie karty Wlan, jedna TP-Link 551G(nią odbieram internet besprzewodowo) a drugą Ralink 2500(narazie bezużyteczna), chciałbym czasami udostępnić internet laptopowi.

Tyle że jak dam udostępnianie internetu w TP-Link to ustawia adres na 192.168.0.1 i maskę, bramy nie. DNSy zostają :slight_smile:

Tyle że ja tą kartą muszę odbierać internet, bo takto ja nie posiadam internetu, a udostępniać go do Ralink 2500(tutaj chyba ustawić Ad-hoc ?? I jak ktoś by się połączył to przypisać IP laptopowi).

Nie wiem jak to dokładnie zrobić, czy tak się wogóle da. Nie chce narazie nic inwestować, ponieważ udostępniać internet potrzebuję rzadko.

Mam podobny problem. Tyle że mi udało się podłączyć laptopa do routera. Internet niby jest, ale nie widzę pozostałych komputerów w sieci domowej(chciałem przerzucić parę niezbędnych danych, około 60 GB :stuck_out_tongue: )

Jak chcesz aż 60GB to radzę dysk podpiąć lub RJ-45 :slight_smile:

Tyle że ja nie mam routera u siebie :stuck_out_tongue: Chcę kompem odebrać i kompem wypuścić(dwoma kartami).

A normalne połączenie przez kabel ? 2 sieciówki i udostępnić łącze?

Odpada, to musi być przez Wi-Fi. Jak ktoś wie, czy to w ogóle jest możliwe takie połączenie ??

Teraz załapało coś :shock: Robiłem tak jak ostatnio i jakoś działa, szkoda tylko że nie mam laptopa, aby sprawdzić to będzie to jednak działało, chyba wystawię mini antenke i pójdę do kuzynki zobaczyć czy by załapało.

[tutaj] masz wszystko dokładnie wytłumaczone.