Mało fps na nowym laptopie

Witam, wczoraj przyszedł do mnie nowy laptop acer nitro 5 an515-55 grafa 1660ti procek 10300h. Niestyty po zainstalowaniu sterowników oraz gry. Gdy odpalam grę widoczne jest całe 6 fps bez zmian. Grafika jest obciążona w max 10% a procek w 30% co mam zrobić?

Pewnie coś jest nie tak z Optimusem. W panelu sterowania NVIDIA masz Zarządzanie ustawieniami 3D tam wybierasz lub dodajesz grę ustawiasz na procesor NVIDIA o dużej wydajności. Ewentualnie zobacz czy czy masz profil zarządzania energią ustawiony na „wysoką wydajność”.

Lub zaktualizuj Windows 10 do wersji około „2004” / 20H1 i w ustawieniach Windows preferować odpalanie gry z pomocą dedykowanego GPU.

Jak nic się nie zmieniło to fizycznie pod matrycę wpięta jest zintegrowana i kaszankę z dedykowanej ona musi rozumieć.

Taka grafika w stacjonarnym to jest niebo a ziemia.
Komp leci na integrze i nie przełącza się na "tą lepszą "
Chyba z 1000 poradników jest na tym forum.

obraz jest wart więcej niż 1000 słów

1 polubienie

Nic ci nie da to przełączenie, ponieważ jeśli nie zrobi tego system, to te ustawienia w panelu nvidii są ignorowane, masz zaznaczone…obecnie wybieraniem procesora graficznego zarządza system Windows.
Czyli nie w tym miejscu teraz się to ustawia…
Ustaw sobie na przykład, aby przeglądarka google odpaliła się na nvidii.
Nawet jak przypiszesz w panelu nvidii, to i tak odpali się na integrze, bo system tak decyduje.

Widzisz, na Workers and Resources mi pomogło. Latało domyślnie na integrze. Przełączyłem w panelu Nvidii i poszło na dedykowanej. Także jednak coś tam działa :slight_smile:

To już tak dla mnie, sprawdź czy jak ustawisz przeglądarkę w panelu nvidii, to odpali się na dedykowanej, czy jednak na integrze.
Bo jest jakiś bałagan z tymi ustawieniami teraz.
Windows 10 uzurpuje sobie teraz niby te ustawienia.

Tak wygląda, ale jest jakiś lepszy sposób na sprawdzenie czy proces chodzi na iGPU czy dGPU?

W zasobniku masz ikonkę nvidii.
Jeśli odpala się na integrze to jest szara, jeśli na nvidii to jest kolorowa i jak klikniesz to pokazuje, jaki program na niej działa w danej chwili.
Jednak procesor graficzny 1 oznacza nvidię a 0 integrę.
Więc u ciebie przełącza.
To widocznie ja mam coś zrypane w ustawieniach, bo gry mi przełącza a przeglądarki nie.
Widocznie jak koledzy podpowiadali, trzeba w ustawieniach systemu ustawić wysoką wydajność dla Firefoxa i wówczas może przełącza…na dedykowaną.
Ale to by znaczyło, że dalej ignoruje ustawienia z panelu…daję spokój, bo odpalenie przeglądarki na dedyku to i tak chciałem tylko na sprawdzenie.
Integra wystarczy i tak.

Nie, w menedżerze zadań masz tylko informację, że aplikacja korzysta z akceleracji GPU. Nie ma to znaczenia, czy to jest dGPU czy iGPU.

No, ale w menedżerze zadań jest podane, z której karty korzysta (aparat procesora GPU).
Karta integra występuje jako 0 a dedyk jako 1 (procesor graficzny 0, albo procesor graficzny 1).
Więc jest widoczne również, która karta działa.