Opis problemu
Mam mało fps w grach, szczególnie w rozgrywkach online. Menu steam lub lola zaczytuje się z dużym opóźnieniem, a ich elementy migają często na czarno, tzn. znikają, jest czarno i po chwili się pojawiają. Gra się bardzo źle, jakbym grał na lagu z opóźnieniem + duże spadki fps. Testowane gry: LOL, Escape From Tarkov, CS GO, Valorant (wszystkie tytuły na najmniejszych wymaganiach)
Co robiłem?
- Format PC
- Upewniłem się tutaj na forum, że nie mam wirusów.
- Optymalizowałem Windowsa i jego wydajność.
- Testowałem różne sterowniki karty graficznej.
- Wymieniłem pastę chłodzącą procesora, oczyściłem komputer z kurzu itp…
- Robiłem różne testy wydajności, różnymi programami, nic niepokojącego nie wykazały, ale średnio się na tym znam, więc może był gdzieś błąd.
- Do każdej gry starałem się podchodzić indywidualnie i korzystać z masy poradników na fps itp., nic nie pomagało.
- Walczyłem z dostawcą Internetu, testowałem połączenie bez routera, wymieniłem kable, zmieniałem sterowniki bez karty, wszystko na nic, raczej nie ma tutaj winy Internetu, ale na 100% nie jestem pewien. Mam ogólnie światłowód po 900 Mbps przesyłu i pobierania. Testy robiłem o różnych porach, nic nie pomogło.
Taka trochę kontynuacja tematu:
Tam robiłem memtesty, hd tune itd itp., nic nie wykazały.
Z tym że, tam okazała winna się karta graficzna, nie miała pasty chłodzącej i wentylator źle działał. Wymienili mi w serwisie, ale tak czy siak, 2 miesiące temu kupiłem nową kartę GTX 2070 Super za ok. 2500 zł , tzn po serwisową ze sklepu x-kom.pl, opis był taki, że nie stwierdzono usterki, ale gwarancje ma normalną.
Karta dała mi więcej fps, niż miałem wcześniej, ale niewiele… Dodatkowo miała uporczywy problem z wentylatorami w stanie spoczynku i wolnych obrotów, po prostu wznawianie prac wentylatorów było bardzo głośne, więc ten tryb pół pasywny wyłączyłem poprzez msi afterburner i ustawiłem tak, by wentylatory się nie wyłączały. Nie wiem, czy wszystkie tak mają karty, czy to wina karty.
Trochę podejrzewam, że coś może być nie tak z kartą graficzną, ale nie wiem jak ją rzetelnie przetestować, tak by wyeliminować lub stwierdzić problem z nią.
Karty nie podkręcałem, jedyne co to mam lekko procesor podkręcony.