Mało fps, ścinki, czarne migające elementy w menu, problem tylko online !?!

Specyfikacja PC

Opis problemu

Mam mało fps w grach, szczególnie w rozgrywkach online. Menu steam lub lola zaczytuje się z dużym opóźnieniem, a ich elementy migają często na czarno, tzn. znikają, jest czarno i po chwili się pojawiają. Gra się bardzo źle, jakbym grał na lagu z opóźnieniem + duże spadki fps. Testowane gry: LOL, Escape From Tarkov, CS GO, Valorant (wszystkie tytuły na najmniejszych wymaganiach)

Co robiłem?
  1. Format PC
  2. Upewniłem się tutaj na forum, że nie mam wirusów.
  3. Optymalizowałem Windowsa i jego wydajność.
  4. Testowałem różne sterowniki karty graficznej.
  5. Wymieniłem pastę chłodzącą procesora, oczyściłem komputer z kurzu itp…
  6. Robiłem różne testy wydajności, różnymi programami, nic niepokojącego nie wykazały, ale średnio się na tym znam, więc może był gdzieś błąd.
  7. Do każdej gry starałem się podchodzić indywidualnie i korzystać z masy poradników na fps itp., nic nie pomagało.
  8. Walczyłem z dostawcą Internetu, testowałem połączenie bez routera, wymieniłem kable, zmieniałem sterowniki bez karty, wszystko na nic, raczej nie ma tutaj winy Internetu, ale na 100% nie jestem pewien. Mam ogólnie światłowód po 900 Mbps przesyłu i pobierania. Testy robiłem o różnych porach, nic nie pomogło.

Taka trochę kontynuacja tematu:

Tam robiłem memtesty, hd tune itd itp., nic nie wykazały.

Z tym że, tam okazała winna się karta graficzna, nie miała pasty chłodzącej i wentylator źle działał. Wymienili mi w serwisie, ale tak czy siak, 2 miesiące temu kupiłem nową kartę GTX 2070 Super za ok. 2500 zł , tzn po serwisową ze sklepu x-kom.pl, opis był taki, że nie stwierdzono usterki, ale gwarancje ma normalną.

Karta dała mi więcej fps, niż miałem wcześniej, ale niewiele… Dodatkowo miała uporczywy problem z wentylatorami w stanie spoczynku i wolnych obrotów, po prostu wznawianie prac wentylatorów było bardzo głośne, więc ten tryb pół pasywny wyłączyłem poprzez msi afterburner i ustawiłem tak, by wentylatory się nie wyłączały. Nie wiem, czy wszystkie tak mają karty, czy to wina karty.

Trochę podejrzewam, że coś może być nie tak z kartą graficzną, ale nie wiem jak ją rzetelnie przetestować, tak by wyeliminować lub stwierdzić problem z nią.

Karty nie podkręcałem, jedyne co to mam lekko procesor podkręcony.

Ile? Ile C?

z 3200 na 3700, widać to na ss, stopnie są ok, po trzech godzinach grania na wysokich ustawieniach w RDR II, zużycie karty na ok 85%, temperatura ok. 61 stopni, zużycie procesora ok 70%, temp nie więcej niż 52 stopnie.

Screeny przedstawiają problem z miganiem i zanikaniem elementów interfejsu.

To samo dzieje mi się w lolu i innych grach online. Te miganie jest ciągle.

Logowałem się na to konto steam na laptopie po wifi i problem nie występował, więc dotyczy to tylko mojego komputera, dostawca neta nie jest winny.

Moje problemy w ogóle występują głównie w grach online, Escape From Tarkov gram offline, mam stabilne stałe 120 fps i zero problemów, online ok 60-70 fps, ścinki itp. W RDR II gram na wysokich wymaganiach i mam ponad 70 fps, ale gra chodzi w pełni płynnie.

Jakieś pomysły?

Usunąłem kartę sieciową za pomocą menadżera urządzeń i odinstalowałem sterownik, nowy od windowsa był z tego roku i rozwiązał problem.

Kolejny przykład, że lepiej trzymać się sterowników dostarczanych wraz z systemem :wink:

Niestety nie rozwiązało to mojego problemu, tzn chwilowo tak, ale po ok 1h problem wraca i znów jak odinstaluje sterownik i zainstaluje inny jest ok., przez godzinę. Już mnie to tak denerwuje, w ogóle nie mam pojęcia co może być problemem, ale napiszę temat w dziale sieci.

Problemem okazały się ustawienia karty sieciowej i jej energoszczędności…