Spadek wydajności w grach + rozłączanie karty graficznej podczas gier (czarny ekran)

Witam wszystkich

Informacje o sprzęcie:
CPU-Z ssy
Do pobrania raport z CPU-Z: DESKTOP-M90MNDJ.txt (139,4 KB)
HD Tune 1, HD Tune 2
HWinfo
Memtest1, Memtest2, Memtest3, Memtest4
Dołączam pliki (były sprawdzane przez ijuliusza, ale załączam je pod kątem błędów w systemie, bo mam ich trochę, a nie wiem jak je inaczej Wam pokazać.
Addition.txt (30,2 KB) FRST.txt (91,0 KB) Shortcut.txt (37,7 KB)

W czym jest problem?
Gry działają zdecydowanie wolniej, klatkują, jest mniej fpsów, zużycie GPU jest praktycznie zawsze 100% niezależnie od ustawień w grze czy tego co się w niej dzieje, a zwieńczeniem tego jest crash gry. Pojawia się czarny ekran z napisem brak połączenia display port. W tle słyszę odgłosy z gry czy innych graczy jeśli z nimi gram, ale nic nie mogę zrobić. Pozostaje reset komputera i po nim wszystko wraca do normy.
Od kiedy występuje?
Trudno określić, od wielu miesięcy grałem w Albion Online, miałem od czasu do czasu mocne klatkowanie i spadki fps, nie wiem czy to była wina słabej optymalizacji tej gry, czy już w tedy miałem problemy. Od ok. 2 miesięcy grałem dużo w różne wersje i mody Total War. Tam zauważyłem spadek fpsów i płynności, który wcześniej nie występował na tym sprzęcie (co jakiś czas gram w Total War), obniżyłem mocno wymagania i jakoś grałem. Ok. tydzień temu wróciłem do CS:GO, tam pierwszy raz dostałem crasha i czarny ekran, potem kolejne, zawsze w momencie wybuchu smoka i używania zooma AWP w pobliżu niego. Napisałem do supportu gry, ale to nie była wina gry. Na początku im nie wierzyłem, póki nie przydarzył mi się ten sam crash w innej grze: Tom Clancy’s The Division 2. Crash był podczas wczytywania save. Granie w ten tytuł na średnich detalach jest niemożliwe, postać się teleportuje. Grałem w wiele tytułów o podobnych lub wyższych wymaganiach sprzętowych i nie miałem takich problemów nawet na wysokich ustawieniach.

Wydajność mojego sprzętu potwierdzają testy Superposition Benchmark: LOW, MEDIUM, HIGH.
Podczas testów nie miałem crasha.

Co próbowałem zrobić by wyeliminować problem?
1. Aktualizacja sterowników karty graficznej. Crash zaczął występować na jakieś starej wersji sterownika z przed kilku miesięcy, więc byłem pewny, że po aktualizacji ustąpi, ale tak się nie stało.
Najpierw wgrałem najnowszą wersje 20.2.1 Optional, teraz mam 20.1.3 Recommended (WHQL). Mam wręcz wrażenie, że po aktualizacji sterowników spadek fps był jeszcze większy, niż wcześniej. Instalacja nowych sterowników odbyła się prawidłowo, wcześniej usuwając wszystko w trybie awaryjnym.
2. Sprawdzałem sterowniki dźwięku, kiedyś miałem problem, że miałem spadki fps, przez to. W skrócie reinstalowałem sterowniki, upewniłem się, że nie mam innych na komputerze, że się nie gryzą z moją kartą dźwiękową itp.
3. Sprawdziłem komputer pod względem wirusów różnymi programami, nawet napisałem temat o sprawdzenie logów na tym forum: LINK. Ogólnie czysto, zero infekcji.
4. @iJuliusz w tamtym poście poprosił mnie o aktualizacje biosa i sterowników chipset + trochę mi posprzątał komputer + ja sam użyłem ccleanera, nic nie pomogło.
5. Odkurzyłem i wyczyściłem komputer ze sprężonym powietrzem, ale ogólnie nie było prawie z czego.
6. Testowałem temperaturę karty graficznej pod obciążeniem, ale nie przekraczały 60 kilku stopni.

Czy coś się wydarzyło nadzwyczajnego z moim komputerem od kilku miesięcy?
Tu jest problem, bo nie, lub sobie nie przypominam, nie zmieniałem nic w sprzęcie, nie instalowałem nic dziwnego na kompie, 8 czerwca 2019 wymieniłem kabel Display port na nowy. Trzeba też wspomnieć, że 30 lipca 2019 wymieniłem zasilacz, bo wcześniejszy padł. Nowy to Seasonic FOCUS Plus Gold 650. Po tych zmianach ze sprzętem grałem dużo w CS:GO i nie było żadnych problemów.

Historia wymiany sprzętu oraz ustawienia Biosa (podkręcenie CPU i pamięci ram)
MSI Radeon RX 480 GAMING X 8GB GDDR5 (256 Bit) - zakupiona kwiecień 2017 (zostały 2 miesiące gwarancji)
PŁYTA GL ASUS PRIME B350-PLUS B350 - kupione w czerwcu 2017
CPU AMD RYZEN 5 1600 SIX CORE 3.2GHZ - kupione w czerwcu 2017, podkręcony do 3700
Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 - kupione w czerwcu 2017, coś tam podkręcałem, ale nie pamiętam co, nie znam się, robił to ktoś inny, widać na drugim zdjęciu Biosa
Dysk SSD Crucial MX500 250GB SATA3 - kupione w czerwcu 2017
Mam jeszcze stary dysk 1000 GB, ale tam nie instaluje gier, tylko przechowuje zdjęcia itp.

Podkręcanie odbyło się zaraz po zakupie i po nim nie miałem żadnych problemów. LINK DO ZDJĘĆ USTAWIEŃ BIOSA

Proszę Was o pomoc. Jeśli to wina karty graficznej, to oddam ją na gwarancje, ale najpierw muszę się upewnić.
Z góry dziękuje za każde chęci.

1 polubienie

Czyli kupiłeś używaną kartę? Jeżeli tak to bardzo duże prawdopodobieństwo, że kupiłeś kartę z koparki i teraz ponosisz konsekwencję pracy pod zwiększonym obciążeniem - MSI daje 3 lata gwarancji więc jak karta pracowała tak dwa lata to będzie kiepsko, szczególnie, że dużo kart MSi tak czy siak ląduje w serwisie. Jeżeli problem zrobił się bez większej przyczyny tj. nie instalowałeś nowych sterowników - przynajmniej to wnioskuję po opisie - to wygląda mi na problem z GPU. Zainstaluj Furmarka i włącz test na pół godziny. Obserwuj temperatury i podaj jeszcze jakie masz zegary na tej karcie. 100% użycia karty nic mi nie mówi, bo jeżeli nie masz blokady klatek to karta zawsze będzie obciążona na 100%, bo gry będą dążyć do jak największej ich ilości.

1 polubienie

@LORDEK

1. Błąd z mojej strony, miało być kwiecień 2017, karta jest nowa na 3 letniej gwarancji, zostało 2 miesiące.
  2. Instalowałem nowe sterowniki, ale na starych tak samo było, więc w sumie masz racje, że sterowniki można wykluczyć.
  3. Zaraz zrobię testy funmarka.
  4. Z klatkami masz niby racje i zużyciem 100%, ale ja nawet nie wyrabiam 60 fps na medium, gdzie grałem w wiedźmina lub RDII na lepszych ustawieniach i takich problemów nie miałem. O tym nie napisałem, ale karta wydaje mi się głośniejsza (jej chłodzenie), niż kiedyś pod obciążeniem.

Edycja:
Zegary na karcie, nie wiem ocb, ale może tutaj to zobaczysz: FUNMARK1, FUNMARK2

@LORDEK
Mam crash i czarny ekran z rozłączeniem display port jak tylko odpalam benchmarka funmarka na full hd, czyli to potwierdza zepsutą kartę graficzną?

odinstaluj wszystkie sterowniki AMD, Adrenalin, Afterburner, odinstaluj kartę i pozwól WINDOWSOWI samemu dograć swoje, karta pojawić się ma jako rx 480. Posiadacze rx 5700 mają problem, może też masz pecha.

HDTUNE- wrzuć benchmark prędkości dysku systemowego i tego z grami. Może masz walnięty któryś i np. gra/ plik wymmiany jest na wolnym sektorze.

HW Info było w grze/ poza nią?

Prawie na 100%, sprawdź jeszcze te sterowniki jak mówiłem. :wink:
Jak kata padła przed końcem gwarancji, to jesteś cholera farciarz. :wink:
Naprawić bezie ciężko, wymiana pamięci/lutowanie czipu? Nowej nie dadzą, bo nie dostana pewnie… czytaj uważnie protokół … :wink:

1 polubienie

@anon7248146
HDtune Speed bench
Z partycji D gdzie mam gry. Ogólnie partycje C i D są na nowym dysku SSD 250 GB kupionym w czerwcu 2019.
HW info było po za grą

Zaraz odinstaluje sterowniki graficzne całkowicie za pomocą amdcleaner i dam znać.

PS mam nadzieje, że nie dadzą mi nowej karty, ani nie naprawią, tylko zwróca pieniądze. Nigdy więcej AMD nie kupię, to moja druga ich karta i obu nie wspominam za dobrze, a szczególnie ich oprogramowania.

Uruchamiasz DDU w trybie awaryjnym:

Z jego pomocą wywalasz wszystkie sterowniki AMD oraz blokujesz ściąganie ich z Windows Update - musisz zaznaczyć odpowiednią opcję.

Następnie pobierz ostatnie Adrenalin 2019 tj 19.12.1 i je zainstaluj.

https://www.amd.com/en/support/previous-drivers/graphics/radeon-400-series/radeon-rx-400-series/radeon-rx-480

Mam RX 480 i nie mam takich problemów jakie masz Ty. Albo grafika Ci siada, albo masz problem z zasilaczem, ale to raczej powodowałoby restarty.

Nie ma co narzekać na oprogramowanie. Nie jest złe tylko nie ma co łapać się od razu za najnowsze paczki, bo różnie z nimi bywa. Mam trzeci rok RX480 i miałem sporadyczne problemy z dziwnym przełączaniem rozdzielczości - to było akurat dawno, chyba w 2018 roku - a ostatnio tylko miałem czarny ekran przy 19.12.2, czyli pierwsze Adrenalin 2020 (bug z enhanced sync), gdzie przy 20.1.2 mam spokój i zero problemów.

Jak skorzysta z rękojmi to prawdopodobnie mu wymienią. Na pewno niech nie zgadza sie na ekwiwalent pieniężny, bo nigdy nie dają z powrotem pełnej kwoty.

1 polubienie

Niezupełnie, ja tez mam na rx 560D problemy z odłączeniem display portu. Jedyna różnica jest w tym, że problemy pojawiły się po pobraniu na próbę z Epica darmowego Kingdom Deliverance, a widać to przy wyjściu z gry. W 30% wyjście kończy się resetem PC.

OOCT czysty, dodatkowo żadna inna gra ( mam całe 3) nie wykazała najmniejszego problemu. Przyjmuję wiec, że gra ma problem ze sterownikami AMD. :wink:

1 polubienie

@anon7248146
Grałem w Kingdoma, nie miałem żadnych problemów z kartą ani z płynnością.

Zrobiłem jak prosiłeś, odinstalowałem za pomocą amdcleanuputility sterowniki i zainstalowałem z windows ubdate. To mi się ściągnęło: LINK
Jakiś z sierpnia sterownik, ale niestety nie pomogło, crash dalej występuje.

@LORDEK skorzystam z podanej przez Ciebie metody odinstalowania sterowników AMD i zainstaluje Twoją wersje, jak to nie pomoże, to chyba pozostaje wina karty i przerwa w korzystaniu z kompa na co najmniej 2 tygodnie…

Jak nie zwrócą kasy, to wolę kartę, ale z drugiej strony sprzedam ją też za mniejsze pieniądze, więc poczekam na kwotę, którą zaproponują. Kartę kupiłem za 1 190,00 zł

OCCT akurat nie obciąża karty na 100% - u mnie np. zegar niższy o 200 Mhz. Lepszy Furmark.

RX560D to dziwny kastrat wydany tylko na rynku chińskim więc nie wiem czy to nie jest kolejny twór, który pracuje najlepiej tylko na jednej konkretnej wersji sterowników. Wiele chipów mobilnych, które były rebrandami miały problemy jak zainstalowało się inne sterowniki niż te od producenta laptopa - ewentualnie po aktualizacji zmieniała się im nazwa na stary mondel, którego rebrandem jest.

1 polubienie

@LORDEK
Zrobiłem wszystko jak pisałeś, nowy sterownik z grudnia 2019 i poprawne odinstalowanie wcześniejszych nic nie pomogło.
Crash dalej występuje.

Czyli pakować kartę na reklamacje tak Panowie?

Na to wygląda. Reklamuj.

1 polubienie

Tak jest, jak masz jakieś filmik/zgraj telefonem i doślij emailem do serwisu “u mnie problemu nie ma”. No i opisz, że sterowniki reinstalowałeś i pozwoliłeś W10 wgrać domyślne, w obu przypadkach lipa.

Może i tak, ale to kopia 460, czyli nawet jakby, to i tak “w bebechach” ma to samo i działać powinno. Mniejsza z tym, i tak KD nie spodobał mi się i zostaję przy Skyrimie, CK2/HOi3 w , nielicznych, wolnych chwilach. Na tym pierwszym działa cud-miód, a różnica względem APU “bije po oczach”. :wink:

1 polubienie

Ja bym jeszcze dodał, że pod Linuksem również nie działa poprawnie.

1 polubienie

@anon17641694 ja nie mam linuksa, ale nagram filmik na wszelki wypadek.

Mam dowód zakupu, gościu wysłał mi fakturę na moją prośbę, po kilku dniach od zakupu. Niestety firma nie istnieje, na allegro zawieszona za oszustwa. Ciekaw jestem czy MSI w ogóle przyjmie zgłoszenie reklamacyjne jak rękojmia dotyczy tylko sprzedawcy/kupującego, a nie producenta. Zgłosiłem sprawę do Allegro, z pytaniem jakie prawa mam w takiej sytuacji.

Czarno to widzę ;p

Czyli pech jak cholera, koparka? Nie wiem, dziwna sytuacja, w 2017 nie było jeszcze wysypu pokoparkowych, a karta nówka niecały rok na rynku…

Gwarancja producenta jest dobrowolna…

Ja też, pisz do ZIobry, bo tylko przez sąd temat ruszysz. Na 100% będziesz musiał, z niewielką szansą na sukces, wysłać przed upływem gwarancji, polecony do właściciela…

1 polubienie

Nie poddam się, będę walczył ;d. Nie wiem czy jest dobrowolna jak piszą wszędzie 3 lata gwarancji, to jeden z elementów dlaczego kupiłem tą kartę, jeśli teraz jej nie uszanują, to jakby mnie oszukali.

producenta tak, przy czymz wykle producent ze sprzedawcą maja jakieś deal, ale tu nie ruszysz. :wink:

Przyjmij, że już to zrobili, skoro mają banana na Allegro, to było ostro. :wink:

… zacznij od ustalenia, czy firma była jednoosobową działalnościa gospodarczą, to by wiele uprościło. W przypadku likwidacji takiej firmy, to osoba fizyczna nie posiada dwóch odrębnych majątków i wszelka odpowiedzialność spoczywa na niej. :wink: Oczywiście to sie da obejsć, bo jak ogłosił upadłość…

Tyle wiem, a wiećej powie Ci rzecznik konsumentów, macie chyba takiego? I jeszcze jedna rzecz: zastanów sie jak z kartą. Czy ślesz tylko list, czy ja odsyłasz. W przypadku odesłania możesz nieodzyskać, a może na kilka miesięcy by pieczenie pomogło np. ? Jeżeli zaś odsyłać, to kup kopertę bombelkową i spróbuj w niej odesłać - stawiam, że paczki od kuriera może profilaktycznie nie odebrać, a list prędzej.

1 polubienie

@anon7248146

Nie zrozumieliśmy się. Sprzedawca Allegro upadł, ale firma MSI producent mojej karty istnieje i on jest gwarantem. Przecież sprzedawca tylko przyjmuje gwarancje i ją przesyła do producenta. Po prostu napisałem bezpośrednio do producenta.

… ano nie do końca.
Jeżeli w ofercie aukcji i w karcie gwarancyjnej nie masz czarno na białym, że jest to gwarancja producenta, to najprawdopodobniej otrzymałeś gwarancję sprzedawcy. Czyli …kop się z trupem. :wink:

Jeżeli jednak masz zapis, że “MSI daje 3 lata gwarancji”, to jesteś w domu i śpij spokojnie, czego szczerze życzę. :wink:

1 polubienie

Oj… a dzisiaj czytałem wykopka właśnie o karcie od MSI gdzie nikt nie chciał gościowi pomóc, bo sklep, od którego kupił kartę upadł. Umowy na podzespoły są debilne. Producent czyli MSI zawiera umowę z hurtownikiem, ten ze sklepem, a ten z klientem. Przy reklamacji ciąg musi zostać zachowany, bo inaczej nic nie zdziałasz i wszyscy się wypną. Coś czuję, że będziesz miał spore problemy, ale obym się mylił.