Witam wszystkich
Informacje o sprzęcie:
CPU-Z ssy
Do pobrania raport z CPU-Z: DESKTOP-M90MNDJ.txt (139,4 KB)
HD Tune 1, HD Tune 2
HWinfo
Memtest1, Memtest2, Memtest3, Memtest4
Dołączam pliki (były sprawdzane przez ijuliusza, ale załączam je pod kątem błędów w systemie, bo mam ich trochę, a nie wiem jak je inaczej Wam pokazać.
Addition.txt (30,2 KB) FRST.txt (91,0 KB) Shortcut.txt (37,7 KB)
W czym jest problem?
Gry działają zdecydowanie wolniej, klatkują, jest mniej fpsów, zużycie GPU jest praktycznie zawsze 100% niezależnie od ustawień w grze czy tego co się w niej dzieje, a zwieńczeniem tego jest crash gry. Pojawia się czarny ekran z napisem brak połączenia display port. W tle słyszę odgłosy z gry czy innych graczy jeśli z nimi gram, ale nic nie mogę zrobić. Pozostaje reset komputera i po nim wszystko wraca do normy.
Od kiedy występuje?
Trudno określić, od wielu miesięcy grałem w Albion Online, miałem od czasu do czasu mocne klatkowanie i spadki fps, nie wiem czy to była wina słabej optymalizacji tej gry, czy już w tedy miałem problemy. Od ok. 2 miesięcy grałem dużo w różne wersje i mody Total War. Tam zauważyłem spadek fpsów i płynności, który wcześniej nie występował na tym sprzęcie (co jakiś czas gram w Total War), obniżyłem mocno wymagania i jakoś grałem. Ok. tydzień temu wróciłem do CS:GO, tam pierwszy raz dostałem crasha i czarny ekran, potem kolejne, zawsze w momencie wybuchu smoka i używania zooma AWP w pobliżu niego. Napisałem do supportu gry, ale to nie była wina gry. Na początku im nie wierzyłem, póki nie przydarzył mi się ten sam crash w innej grze: Tom Clancy’s The Division 2. Crash był podczas wczytywania save. Granie w ten tytuł na średnich detalach jest niemożliwe, postać się teleportuje. Grałem w wiele tytułów o podobnych lub wyższych wymaganiach sprzętowych i nie miałem takich problemów nawet na wysokich ustawieniach.
Wydajność mojego sprzętu potwierdzają testy Superposition Benchmark: LOW, MEDIUM, HIGH.
Podczas testów nie miałem crasha.
Co próbowałem zrobić by wyeliminować problem?
1. Aktualizacja sterowników karty graficznej. Crash zaczął występować na jakieś starej wersji sterownika z przed kilku miesięcy, więc byłem pewny, że po aktualizacji ustąpi, ale tak się nie stało.
Najpierw wgrałem najnowszą wersje 20.2.1 Optional, teraz mam 20.1.3 Recommended (WHQL). Mam wręcz wrażenie, że po aktualizacji sterowników spadek fps był jeszcze większy, niż wcześniej. Instalacja nowych sterowników odbyła się prawidłowo, wcześniej usuwając wszystko w trybie awaryjnym.
2. Sprawdzałem sterowniki dźwięku, kiedyś miałem problem, że miałem spadki fps, przez to. W skrócie reinstalowałem sterowniki, upewniłem się, że nie mam innych na komputerze, że się nie gryzą z moją kartą dźwiękową itp.
3. Sprawdziłem komputer pod względem wirusów różnymi programami, nawet napisałem temat o sprawdzenie logów na tym forum: LINK. Ogólnie czysto, zero infekcji.
4. @iJuliusz w tamtym poście poprosił mnie o aktualizacje biosa i sterowników chipset + trochę mi posprzątał komputer + ja sam użyłem ccleanera, nic nie pomogło.
5. Odkurzyłem i wyczyściłem komputer ze sprężonym powietrzem, ale ogólnie nie było prawie z czego.
6. Testowałem temperaturę karty graficznej pod obciążeniem, ale nie przekraczały 60 kilku stopni.
Czy coś się wydarzyło nadzwyczajnego z moim komputerem od kilku miesięcy?
Tu jest problem, bo nie, lub sobie nie przypominam, nie zmieniałem nic w sprzęcie, nie instalowałem nic dziwnego na kompie, 8 czerwca 2019 wymieniłem kabel Display port na nowy. Trzeba też wspomnieć, że 30 lipca 2019 wymieniłem zasilacz, bo wcześniejszy padł. Nowy to Seasonic FOCUS Plus Gold 650. Po tych zmianach ze sprzętem grałem dużo w CS:GO i nie było żadnych problemów.
Historia wymiany sprzętu oraz ustawienia Biosa (podkręcenie CPU i pamięci ram)
MSI Radeon RX 480 GAMING X 8GB GDDR5 (256 Bit) - zakupiona kwiecień 2017 (zostały 2 miesiące gwarancji)
PŁYTA GL ASUS PRIME B350-PLUS B350 - kupione w czerwcu 2017
CPU AMD RYZEN 5 1600 SIX CORE 3.2GHZ - kupione w czerwcu 2017, podkręcony do 3700
Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 - kupione w czerwcu 2017, coś tam podkręcałem, ale nie pamiętam co, nie znam się, robił to ktoś inny, widać na drugim zdjęciu Biosa
Dysk SSD Crucial MX500 250GB SATA3 - kupione w czerwcu 2017
Mam jeszcze stary dysk 1000 GB, ale tam nie instaluje gier, tylko przechowuje zdjęcia itp.
Podkręcanie odbyło się zaraz po zakupie i po nim nie miałem żadnych problemów. LINK DO ZDJĘĆ USTAWIEŃ BIOSA
Proszę Was o pomoc. Jeśli to wina karty graficznej, to oddam ją na gwarancje, ale najpierw muszę się upewnić.
Z góry dziękuje za każde chęci.