Ostatnio komputer niemile zaskakuje mnie niskimi wartościami FPS, gry sie przycinają, co jest bardzo uciążliwe, nawet po zastosowaniu niskich ustawień. Czego prawdopodobnie to wina?
Myślałem o lekkiej modernizacji, mianowicie wymiana płyty głównej na jakąś z półki MSI Z97 lub czegoś podobnego a do tego procesor intela i5, co o tym myślicie?
@igrek, karta nie ma prawa być tu problemem (w każdym razie, jej wydajność), bo 560SE to wciąż dobra karta.
@Tekuu, speccy podaje aktualną temperaturę procesora, a nie maksymalną - dlatego pytałem jak to sprawdzasz. Jeśli robisz tak, że minimalizujesz grę i sprawdzasz temperaturę, to robisz to w zły sposób, ponieważ już wtedy karta może się ochłodzić o kilka stopni.
Zasilacz nie jest markowy i może powodować problemy ze stabilnością i wydajnością komputera. Powinien zostać wymieniony w trybie natychmiastowym. Spojrzałbym również na system - czy nie jest zasyfiony, zaśmiecony. Jeśli gra dawniej działała poprawnie, a dopiero od jakiegoś czasu działa gorzej, to problem może tkwić właśnie tam. Utworzyć nową partycję, zainstalować na niej system, zakatualizować go, wrzucić sterowniki i grę, a następnie sprawdzić czy problem wciąż występuje.
Zmiana na i5 to ogółem dobra decyzja, przyrost wydajności w grach na pewno byłby ogromny, ale jeśli to system jest niesprawny, wymiana nie dała by tak wiele.