Mały komputer jako serwer i vm htpc w salonie budżet 3k

Postanowiłem zmienić swój dotychczasowy serwer, oparty na archaicznym procesorze e8200, pamięci ddr2 i jakiejś płycie ktorej nazwy nie pamietam. Całość ma 10 lat i pora na zmiany.

Ogólny zamysł jest taki, żeby obecny serwer z piwnicy rozłożyć na części i sprzedać co się da, w salonie mam t520 w stacji dokującej ktory jest używany do netflixa, muzyki i filmów - jego też sprzedać, dołożyć kasę i za ok. 3k. Złożyć mały serwer do w miarę kompaktowej obudowy typu cube i postawić na tym proxmox, vm NAS (openmediavault) i VM z win. 10 do grania w ‘lekkie’ gry, oglądania filmów i słuchania muzyki.

Dyski i zasilacz mam (z ub. Roku). Więc tego nie muszę kupować.

Czego szukam?

1.ładnej obudowy typu cube, o pojemności 8x3,5" i 1x na ssd, żeby WAF był w miarę wysoki.
2. Myślałem o ryzenie 1600af z płytą b450. Ważne - chcę włożyć kartę 10gb spf+, karte graficzną np. rx 570. Musi się tez zmieścić i być kompatybilny fizyczny sterownik raid z baterią.
3. 16, lub najlepiej 32 gb ram ecc.

Jaką obudowę, płytę, procek i kartę graficzną, kartę sieciową i kontroler raid wybrać żeby nie było bottleneck.

Z góry dzięki za propozycje.

Tu już widze lekki problem, to gorące bezie i wentylatorki będą musiały chodzić. Będziesz musiał, dla kultury, dopłacić do 1650Super lub rx5500. Procek 1600, czy 2600 da radę. :wink:

Ad 1 Node 804