Jak w temacie,
byłbym wdzięczny za pomoc w wyszukaniu takiego mikrusa, który by mógł obsłużyć kilka stron (do 5).
Uprzedzając oferty hostingu po 50-500 GB SSD i 999 zł, promocyjnie1 zł w pierwszym roku, to zaznaczam, że chodzi o grzecznościowe uporządkowanie zaplecza dla znajomego. Ma “5 stron” (dużo powiedziane, łącznie to niecałe 500 MB zajmują te jego blogo-poradniki razem), ale trzyma je na jednym IP (serwerze) ze stroną firmową (firma lekko garażowa ).
Teoretycznie mógłbym kupić na Alegro jakieś hostingi po 10 zł rok za jedną stronę, ale to pieruńsko niewygodne mieć 5 paneli i raczej się mu to nie spodoba (dwa jeszcze zaakceptuje)
Gdyby ktoś miał pomysł, może być nawet za granicą, to wtedy się tylko część przeniesie, to bym był ogromnie wdzięczny
Można i tak właśnie ma, ale Google jest libertynem i lubi różnorodność, tzn. ~różne ip_> różni autorzy _> lepsza budowa pozycji w Google Czy przy tak małej liczbe stron efekt będzie, to już nie wiem
Prawdopodobnie nie Nie przy takiej drobnicy, ale cóż poradzić.
Wymyślił, ze chce mieć z różnych IP, zapytał, to i ja pytam. Ostatecznie doradzę mu żeby nie ruszał lub przeniósł tylko 1-2 blogi na Allegrowe mini hostingi Tylko im więcej kont, tym więcej rzeczy może popsuć i będzie…
Zawsze możesz podzwonić po firmach hostingowych i zapytać ile taka zabawa w indywidualną ofertę będzie cię kosztowała, oraz czy ma to sens. Myślę, że najlepiej ci w tym temacie doradzą.
Kupujesz kilka różnych hostingów w różnych miejscach byle cron działał, przez crona robisz skrypt do synchronizacji plików (dowolną wybraną metodą) i sterujesz treścią z głównego serwera
Jakby się pachać w dedykowane IP to niby rocznie wyjdzie za 1 od 120 złotych (niby jakaś strona oferuje za 10 złotych miesięcznie) do nawet 360 złotych (godaddy.com) - nie dałem rady ustalić czy koszt razy 3 jak potrzeba by niby z 3 (360 - 1080 zł).
Wiesz w ramach granic ROZSĄDKU - jak powiem, kup sobie 5 stron w home (lub innym) za 5 x 15 zł rok, to usłsyzę: OK stówka może być za rok. Tylko jak dodam, w drugim roku zapłacisz 5 x 350, to efekt będzie : popier… Cię 2k za hosting?