Domena, którą kupiłaś, to tylko Twój adres w internecie. Musisz mieć jeszcze miejsce na stronę, czyli hosting. Hosting taki także można kupić (tańszy lub droższy, w zależności od wymagań) lub użyć darmowego (tego nie polecam).
Kiedy już zakupisz ten hosting musisz go skonfigurować do współpracy z domeną. W panelu nazwa.pl ustawiasz serwery DNS dostawcy hostingu (będzie to coś w rodzaju ns1.cos.pl i ns2.cos.pl) a panelu hostingu dodajesz swoją domenę. Wówczas hosting jest już skonfigurowany.
Wzór, który stworzyłaś, to prosta strona statyczna - zdecydowanie odbiega od standardów XXI wieku. Lepiej zaopatrzyć się w darmowy WordPress do m. in. blogów, który jest banalnie prosty w obsłudze, albo Joomlę do kontrolowania np. stron firmowych.
Jeśli będziesz miała jakieś pytanie dotyczące poszczególnych kroków tworzenia strony internetowej to pisz.
Bardzo dziękuję za odpowiedz a pytania jeszcze mam
Mianowicie moja strona ma być w formie bloga, nie chcę tam wrzucać żadnych mp3 tylko zdjęcia i tekst, taka prosta stronka i zastanawiałam się nad stroną http://www.blogger.com/home ale to pewnie nie zwalnia mnie od zakupienia hostingu??
A drugie pytanie to czy mając ten program WordPress, będę mogła zaprojektowaną przeze mnie stronkę wrzucić na stronę czy jest to zbyt skomplikowane i potrzeba fachowca??
Przepraszam jeśli moje pytania są banalne ale nie znam się na tym :x :x
Skoro masz domenę a twoja stronka ma być w formie bloga to nie widzę sensu wykupowania jeszcze hostingu,chyba że zamierzasz prowadzić profesjonalnego bloga i będzie to dłuższy romans z blogowaniem.
Lepiej postawić na wordpressie, w sieci znajdziesz od groma informacji jak to się robi.
Z tego, co pamiętam, to blogger.com ma możliwość podpięcia własnej domeny. Myślę, że byłoby to najlepsze rozwiązanie w Twoim wypadku. Nie wymaga ono zbytniej konfiguracji - wszystko wyklikujesz poprzez przeglądarkę.
Chciałabym dłużej prowadzić bloga ale zależy jak się rozwinie, natomiast profesjonalny to on nie będzie, raczej takie moje spojrzenie na pewne sprawy.
Ale zabijecie mnie, tego WordPress’a nie wiem jak zainstalować, wyczytałam to:
Wrzuć wtyczkę do wp-content/plugins/ i aktywuj ją.
2a. W zakładce “Wtyczki” znajdziesz “Opcje Related Posts”. Ważne, by przy pierwszym użyciu zwrócić uwage na stworzenie odpowiednich tabel dla wtyczki.
2b. Jeżeli punkt 2a. nie wyjdzie, wówczas musisz zrobić to samemu. Nie martw się, nie jest to zbyt trudne, po prostu otwórz bazę danych w phpMySQLadmin i wykonaj poniższą komendę (kopiuj/wklej):
ALTER TABLE wp_posts ADD FULLTEXT post_related (
post_name ,
post_content
)
Wstaw <?php related_posts(); ?> gdzieś gdzie chcesz wyświetlać wpisy.
Kompletnie nie wiem o co kaman
A z tym Bloggerem to podpięłam domenę i wyskakuje teraz:
Domena jest utrzymywana na serwerach nazwa.pl
Pewnie muszę zrobić to:
Dobrze główkuję czy kompletny laik ze mnie?? :twisted: :twisted:
Domena - adres internetowy ( szukam.pl, szukam.com, itp) który jest wpisywany w przeglądarkę internetowa ( niektórzy wpisują go w wyszukiwarce google
DNS - Serwer który rozpoznaje naszą domenę i wskazuje miejsce gdzie ta domena ( strona www) znajduje się w sieci internetowej.
Przekierowanie DNS - wpisanie nowego adresu serwera który będzie przechowywał stronę www. Na ogół dresy są dwa i zaczynają się od ns1. i ns2.
Hosting - system udostępnienia serwera dla instalowania domen. Z serwera hostingowego korzysta wielu użytkowników i wiele jest zainstalowanych domen. Każdy ma własne konto w obszarze zaparkowanej domeny.
VPS - serwer wirtualny, wiele serwerów wpięty jako jedna całości z której korzysta wielu użytkowników i wiele stron internetowych z dodatkowymi poszerzonymi możliwościami dostępu do konta i obszaru roboczego jak i tez możliwość instalowania innego typu oprogramowania i zmiany parametrów zawartych w php.ini dla konta. Obecnie ten system już tez jest dostępny w zwykłym hostingu.
Serwer dedykowany - serwer zdalny na którym sami instalujemy i zarządzamy ustawieniami jak i systemem operacyjnym typu Linux, Windows webserver 2008. Wszytkie operacje instalacyjne konfiguracyjne dokonujemy poprzez FTP i przeglądarkę. Możemy instalować dowolna ilość domen, odsprzedawać miejsce (hosting), instalować specjalne oprogramowanie, mieć dostęp tylko i wyłącznie dla swoich potrzeb lub może być dostępny dla internautów.
Indywidualne IP - adres IP to przydzielony tylko i wyłącznie adres dla jednej domeny. Przy hostingu wiele domen korzysta z jednego wspólnego IP.