Mam nowy dysk a muli bardziej niż stary

Witam

Ostatnio kupiłem dysk twardy WD 320Gb pod ATA/100. Wcześniej miałem 40Gb Segate i na nim mam system. I jest taka sytuacja, że dysk WD chodzi w miarę normalnie ale problemy zdarzają się podczas np. kopiowania czegoś z dysku segate na WD. Miałem do skopiowania dwa pliki z obrazem po 4Gb. Jeden plik kopiował normalnie koło 4/5min a drugi już chyba z 15min chociaż zajmował też coś koło 4Gb.

Druga sprawa kopiowanie filmu 700Mb zajeło mi jakieś 10min :shock:

No i na koniec instalacja gry z obrazu płyty który znajdował sie właśnie na dysku WD i na tym samym dysku chciałem go zainstalować to gra instalowała sie jakieś 30min :shock: :shock:

Ogólnie dysk chodzi normalnie ale strasznie muli kompa podczas kopiowania jakichś rzeczy. Nie wiem co może być przyczyną. Jeden dysk ustawiony na Master z systemem, nowy na Slave.

Proszę o jakieś porady w tej sprawie.

Sprawdź czy masz włączoną obsługę DMA, najpierw w BIOSie, później obejrzyj w Windowsie. Dobrze byłoby, aby dyski pracowały na osobnych taśmach. Nie jest zalecane, aby dyski chodziły na jednej taśmie. I koniecznie musi być to taśma 80 żyłowa.

A co to jest obsługa DMA ? a może tego DMA nie obsługuje mój stary dysk ?

Taśma jest 80 żyłowa tylko że na tej samej taśmie są.

Mozliwe, że dlatego. Kolega wyżej już napisał. Więc, dokup.

DMA - direct memory acess - bezpośredni dostęp do pamięci. W BIOSie w sekcji dysków powinno wszystko być ustawione na Auto, dla obydwu dysków. Jesli są takie funkcje jak 32 bit data transfer, czy hdd fast detection to należy to włączyć (Enabled). Dodatkowe funkcje generalnie zależą od BIOSu i płyty głównej. A co do dysków to mogą różnić się (i pewnie różnią) szybkością tranferu danych. Rozróżniamy dyski pracujące w trybie UDMA 33, 66, 100 i 133. Miałem w moim starym komputerze też Seagate o pojemności 40 GB i z tego co pamiętam pracował on na UDMA66. A Twój WD pracuje na 133. I jeśli chodzą na tej samej taśmie to może być przyczyną problemu. Te dyski obsługują DMA, na pewno twój Seagate nie mówiąc o nowym WD. Nawet mój bardzo stary 10 letni Seagate o pojemności 1,3GB obsługiwał DMA. Ale pierwsze co posprawdzaj ustawienia w BIOSie i odpowiedno wszystko ustaw.

pomogło odpiecie dwóch dysków z jednej taśmy. Dzięki !!

Close