Mam problem komputer pracuje koło 5minut

Witam

Mam problem. Nie wiem co sie dzieje. Właczam komputer i włacze co kolwiek np. gg i pisze wiadomosci a po chwili restatuje sie. Temperatura procka 55stopni. Duron 1300+ na asrocku. Zasilacz 350Wat Obudowa Fine II 3 twarde dyski. Zdjałem obudowe mam w środku dwa wiatraki. Jeszcze w domu przeciąg zrobiłem żeby dobrze chłodziło. I dalej restart. Co sie dzieje?? Drugi komputer wczoraj inny podłaczyłem Celeron 2.66 i też na asrocku. Zasilacz 300wat jeden dysk i bez obudowy i też jak właczyłem jakąs aplikacje to restart był. Z listwy wyciagnałem i wsadziłem do kontaktu przewód i to samo. Co to moze być?

A wyświetla jakiś alert??

Może zasilacz nie wyrabia…

Duron 1300 MHz

ja mam p4 i wyciaga na 350 W

Wyświetla sie zaraz po uruchomieniu kompa ze wystąpił poważny błąd i System naprawił błąd. I tak za każdym razem się wyswietla.

>>Post 2 <<<

Ale dwa komputery sprawdzałem i to samo na obydwu wyskakuje po uruchomieniu kompa. Wątpie abym miał skoki napięcia. I to bez listwy i z listwą.

Używaj funkcji zmień. Lazikar

Sprawdź zasilanie 230V,gniazdo ma być z bolcem zerowane,mogą być skoki napięcia lub zakłócenia - sąsiad z wiertarką.

Jaki system.

Sprawdź dokładnie pamięć na błędy i dysk,sprawdź wtyczki zasilające napędy - porządna konserwacja kompa,wszystko w linkach.

Jak tam szkodniki.

Jak XP podgląd zdarzeń i jakie błędy.

Jak XP zrób tak i spisz błąd jak się zrestartuje.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php … ie%20BSODa

Pomoc

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php … 0zdarze%F1

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048

Napisz,co to za komunikat,jeśli masz XP i bez zabezpieczeń podłączyłeś go do netu możesz miec Blastera,albo Sassera,czy to komunikat “wystąpiło zdalne wywołanie procedur RPC za chwilę system zostanie zamknięty”,jeśli tak,to jest to Blaster albo Sasser,i musisz go usunąc darmowymi szczepionkamii

Mam system Xp. W podglądzie zdarzeń -->System–> mam Błąd i wyświetla System Error. I tak co pieć, dziesieć minut mi pada komp. Restartuje sie.

Mam WinXp i service Packa 2. Sprawdze wirusy. Jeśli mi sie uda to zrobic

memtest86 użyj i sprawdź czy RAM nie siadł

Przeleć kompa w poszukiwaniu Blastera Sassera etc. TYM

Dysk przetestuj tym: DlDiag

Moim zdaniem mogą to być dwa powody:

–szkodniki podłączenie kompa bez antyvira i firewalla do sieci to smierć dla systemu

–Jakies zkłucenia w sieci spadki napięcia chwilowe prazerwy listwa zasilająca tego nie zatrzymuje :frowning:

Sprawdono dwa kompy wiec jest mało prawdopodobne by był to problem z komputerem co do listwy patrz wyrzej :slight_smile:

Jeżeli test na szkodniki okaże się negatywny pożycz od kogos UPS’a i sprwadź czy to coś pomoże jeśli tak to pozastaje zakup takowego

PO przetestowaniu Kompa jednego wyszło że to sterownik od Karty graficznej. Gigacube Radeon DDR 128MB Od instalowałem sterownik i sie nie wiesza komputer. Jest winXp wiec widzi dobrze karte graficzna. Ale jak tylko zaistaluje orginalne sterowniki jakie dostałem od karty graficznej to restartuje sie komputer jak uruchamiam aplikacje. A drugi komputer jest w fazie testowania i jeszcze nie udało mi sie znaleźć problemu. Jeden komputer naprawiony. Dzieki za odpowiedzi i pomoc.