Mam problem z restartowaniem


(system) #1

Mój komp sam się restartuje chodzi chodzi i nagle sam robi sobie reset. czasem nawet często. Czasem nawet potrafi podczas włączania zrestartować się sam 3 razy z rzędu nie zdąży dobrze się włączyć i się restartuje. Dlaczego?? pomóżcie.

Procek Celeron 2,5GHz ram 512 Płyta Asus P5 grafa Geforce 4 64mb zasilacz 350 wat dodam że zrobiłem format i jest to samo tylko że teraz trochę w mniejszym stopniu myślałem że to może wina błędów ale teraz to już jestem głupi. Pomóżcie


(Cosik Ktosik) #2

Wejdź do panelu sterowania->system->zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie->ustawienia->odznacz automatyczny restart po awarii. Napisz na forum, jaki kod błędu został wygenerowany oraz jaką podano przyczynę.

Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji :arrow: Klik

Daj raport na forum wg tych zasad :arrow: viewtopic.php?f=16&t=253052

Sprawdź teraz, czy są jakieś pliki DMP.

Zasilacz jakiej jest firmy? Możesz podać odczyt napięć z biosu (a najlepiej z miernika)?


(system) #3

Hardvare Monitor

CPU 50 stopni

VCOR 1.400

3.3V 3.280

5V 5.120

12V 102.249


(system) #4

Zasilacz standardowy firma colors


(Cosik Ktosik) #5

Z programu Everest Home daj odczyt z czujników (w programie komputer->czujnik).

Odczyt zrób najlepiej pod obciążeniem, gdy np trwa test w programie Orthos, Prime itp.

Czy znalazłeś jakieś pliki DMP (ważne)?


(Krzysiekwyszynski) #6

Cześć restarty są przez zasilacz gdybyś podłączył np. jeszcze jeden napend np. cd restarty by ustąpiły, bo jak naprzykład by było coś z płytą główną to by ci się zacioł i byś musiał go restartować


(Cosik Ktosik) #7

Kryszek , chyba gdyby odłączył napęd, to restarty ustąpiłyby. Zgodzę się, że to może być zasilacz, ale to powinno wyjść podczas testów pod obciążeniem.

lorak1987 , sprawdź jeszcze, czy kondensatory nie są uszkodzone: http://obrazki.elektroda.net/54_1152205433.jpg

Jeżeli możesz pożyczyć inny zasilacz do przetestowania sprzętu, to proponuję to zrobić.


(Krzysiekwyszynski) #8

u mnie tak było ze jak podłączyłem drugi napend to restarty ustąpiły, moze zasilacz dawał za duze napięcie albo coś, którz to wie


(system) #9

Grała muza i robił sie skan od wirusów i zrobiłem test everestem oto wyniki:

Płyta główna 41 °C (106 °F)

Procesor 49 °C (120 °F)

Aux 47 °C (117 °F)

Seagate ST3250820A 41 °C (106 °F)

Napięcie rdzenia procesora 1.17 V

Aux 3.76 V

+3.3 V 3.25 V

+5 V 5.46 V

+12 V 12.52 V

-12 V 1.30 V

-5 V -7.41 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.95 V

VBAT baterii CMOS 0.14 V

Procesor 2519 RPM

Jeśli chodzi o pliki DMP Znalazło mi ich pięć


(Cosik Ktosik) #10

To napięcie jest zdecydowanie za duże.

Duże, ale w normie.

Warto by było sprawdzić zasilacz miernikiem albo pożyczyć inny.

Podaj raporty z plików DMP na stronkę http://www.wklej.org/ a tu daj linki.


(system) #11

http://www.wklej.org/id/7484/

http://www.wklej.org/id/7486/

http://www.wklej.org/id/7487/

http://www.wklej.org/id/7488/

http://www.wklej.org/id/7489/


(Cosik Ktosik) #12

W zasadzie wszystkie bluescreeny (błędy kończące się restartem, wszystkie w ciągu ostatnich 3 dni- wczoraj było ich najwięcej) dotyczyły sterowników do karty graficznej. Proponuję usunąć sterowniki od niej, wyczyścić rejestr programem CCleaner, a następnie zainstalować najnowsze. Po tej operacji zainstaluj na nowo DirectX.


(system) #13

Zw sobotę robiłem format i dlatego z ostatnich 3 dni. Dzięki za podpowiedz zrobię wg wskazówki. Naprawdę dzięki Pozdrawiam