Mam projekt w .psd , co dalej?


(system) #1

Witajcie. Zaprojektowałem swoją stronę-portfolio ale niestety w kwestii html/css jestem noga :frowning:

Czy ktoś z forum pomógł by mi przerobić .psd na prosty, naprawdę prosty html ?

Pociąć go umiem, powklejać obrazki itp. także umiem, jednak nie wiem co zrobić aby przerobić główną tabele na html, tak aby przy poomocy edytora html móc dodawać opisy projektów itp.

Portfolio możecie zobaczyć tutaj:

Z góry dzięki, serdecznie pozdrawiam


(adpawl) #2

Było już trochę tematów o cięciu layoutu

search.php?keywords=%28ci%C4%99cie%7Cci%C4%85%C4%87%29&terms=all&author=&fid%5B%5D=18&sc=1&sf=all&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj


(system) #3

Ja wiem kurcze, czytałem trochę tego ale zawsze mi się szablon rozjeżdża albo dzieją się z nim dziwne rzeczy :frowning:

Szkoda że usunałeś odpowiedź która tutaj była, nie zdążyłem spisać nr gg kolegi ktory oferował pomoc :]


(adpawl) #4

Post poleciał, bo pomagamy sobie na forum a nie na pw -takie tu panują zasady.

Rozjeżdżanie to kwestia formatowania, a raczej jego braku. Od tego są style CSS

...swoją drogą przypuszczam że wynikowy kod to tabelka z obrazkami wstawionymi w komórki - zatem nie ma się czemu dziwić :?

Mógł byś liczyć na bardziej konkretną pomoc, gdybyś wkleił kod.


(system) #5

Ok, wporawadze jeszcze drobne poprawki w .psd, w wkleję jutro kod.


(Skr3czu) #6

Zobacz:

http://www.good-tutorials.com/track/9160


(system) #7

(master of disaster) #8

Wiesz co, tak na dobrą sprawę radziłbym Ci to zrobić na divach np:

css

#calosc {

  margin-left: 0px;

  margin-right: 0px;

  margin-top: 0px;

  width: 820px;

}


#top {

	background:url(img/img_01.jpg);

	width:1000px;

	height:70px;

}


#tresc {

	background:url(img/img_04.jpg);

	width:661px;

	height:516px;

	background-repeat:no-repeat;

	position: relative;

	left: 169px;	

	}

html:

Oczywiście to jest tylko kawałek mojego kodu.

Ew. możesz zrobić to jeszcze w tabelkach np:

...

i w css ustawić obrazek jako tło tak jak pokazywałem to wyżej, ale tabelki już wychodzą z "mody" a divy są dużo praktyczniejsze, i nie wiem czy nawet nie łatwiejsze.

Ogólnie rzecz biorąc to radziłbym Ci stworzyć nowy index a do niego styl bo photoshop robi w ogóle nie funkcjonalny kod.

Radziłbym Ci także wziąć sie za lekturę html i css bo to podstawy (a nawet już xhtml).

A i jeszcze jedno: mógłby Ci w tym pomóc program macromedia dreamweaver ale to już trochę kasy trzeba wydać :wink:.

Pozdrawiam


(system) #9

Mało z tego na razie rozumiem ale poczytam ten kurs css to może uda mi się coś zmontować z tego :wink:

PS. powiedzcie mi jeszcze czy dobrze to pociąłem w Photoshopie

PS 2. Ściągnąłem dreamweavera trial, może z nim będzie łatwiej


(master of disaster) #10

wydaje mi się że dobrze pociąłeś tylko te gwiazdki koło kontakt mógłbyś dać osobno bo to w końcu będzie button a jak chciałbyś dodać jakiś efekt rollover to by się to nie nadawało :slight_smile:

Pozdrawiam