Hm, ja bym rozważył opcje Intela. Nie oszukujmy się AMD Phenom II x4 3,2 GHz 955 Black Edition s to juz stary procesor i swoje przezył. Zastanów się nad i3/i5 jak masz kasę.
Dokładnie, procesory intela są lepsze, gdyż kładą AMD architekturą i temperaturą pracy. Lepszym wyborem będzie jakiś i5 w podobnej cenie, a reszta zestawu okej, z tym, że wybierz po prostu inną płyte główną.
Tak tylko że intel a AMD niestety dzieli równie spora przepaść cenowa, jak się nie ma kasy to się bierze AMD które wcale kiepskie nie jest, a przyrost 5fps w grach… Podaruję sobie, jak zestaw za 3k to wiadomo że wtedy intel.
955BE to nadal dobry procesor (od AMD), a mówienie “a, to ma trzy lata to nie biorę” jest IMO trochę śmieszne. i3-2120 będzie się sprawdzał może nieco lepiej, ale na AMD zostaje ta radość kręcenia No i porządniejsza płyta główna, a nie jakieś padaki na H61
Tylko, ze 955BE jest w podobnej cenie co i3 2120, dodatkowo żeby móc kręcić tego amd trzeba mieć dobra płytę główną zasilacz oraz chłodzenie, bo boxowe nie wystarczy. I w takim wypadku taniej wychodzi intel, zabraknie mocy to wymieniam na i5 2500k i mam spokój. Powiedzmy sobie szczerze to co teraz amd oferuje jest śmieszne, i te całe ich buldożery, którym jest czasami ciężko dogonić 955BE, i cena zostawia wiele do życzenia.
Ty chyba sobie żartujesz? Właśnie tego typu filtry najlepiej zatrzymują kurz Mało tego, brew pozorom to nie one są najbardziej restrykcyjne dla przepływu powietrza (stosowne testu już robię ;)).
Zgaduje że masz Intela i dlatego go tak chwalisz bo swoje?
To że może masz jakiś “uraz” do AMD wcale nie znaczy że są złe, cenowo biją Intela na głowę, wcale nie trzeba mieć płyty za 1000zł żeby je przyzwoicie podkręcić, a tak jak mówił igrek, 5 FPS’ów w grach można sobie podarować - tym bardziej jak ktoś ma jakąś dobrą grafikę.
Wszystko jeszcze zależy od tego jakim budżetem preferuje zakładający temat.
Nie chodzi o chwalenie swojego, ale według niezależnych testów i3 2120 jest wydajniejszym procesorem od 955BE. Także dla osoby niepodkręcającej i3 będzie lepszym wyborem, dla podkręcającej również.
Tak mam intela, ale wcześniej miałem AMD i się zawiodłem po tym jak wyszły buldki. Tak nie trzeba mieć płyty za 1000zł, nawet tak nie powiedziałem wystarczy za 300zł, a do intela za 170 zł i wszystko Ci ładnie pracuje, nie grzeje się, cisza i mały pobór prądu.
Mówisz o tym konkretnym przypadku, jednak w większości to co mówię jest prawdą. Na razie, jedyne co jest tutaj śmieszne, to twoje zachowanie. Jak chcesz podyskutować to możemy porozmawiać na PM, a najlepiej napisz jeszcze do rządu żeby zabronili sprzedaż AMD w Polsce
Nie mówię że Intel jest zły, mówię o tym że nie każdego jest stać na Intela i dlatego wybierają jego “zamiennik” w formie AMD.
AMD vs Intel za ok. 500zł - i3-2120 lepiej się sprawdza dla graczy i dla tych, co chcą mieć możliwość rozbudowy, Phenom II X4 9xx lepiej dla tych, którzy chcą móc tanim kosztem kręcić procesor, odblokowywać rdzenie i jeśli się uda odblokować 960T to się lepiej sprawdza w takich systemowych sprawach, bo wiadomo więcej rdzeni jest.
Nie da się rozstrzygnąć, zarówno AMD jak i Intel jest dobry, trzeba się określić czego się oczekuje, na ile się to chce i do czego ma być wykorzystane. i5 i i7 drugiej generacji nie ma żadnej konkurencji ze strony AMD - i taka jest prawda.
Dobrze, już nie chce mi się z tobą kłócić, masz AMD i dobrze CI z tym. Autor niech sam zdecyduje co woli i tyle, ja swoje powiedziałem już. Trochę, boli Cię to, że Intel robi lepsze procki, ale też ma i ceny kosmiczne.