Mam pytanie co do kupna sprzętu komputerowego

Chciałbym się spytać ile kosztował by taki sprzęt komputerowy i czy jest on dobry do gier ?:

Procesor : AMD Phenom II x4 3,2 GHz 955 Black Edition s.

Pamięć : Kingston Hyper 4x2GB DDR 3 1600 Mhz=8GB

Karta Graficzna : Gigabyte ATI RADEON HD 5870 1GB GDDR 5

Dysk Twardy : WD 1TB SATA II 64MB

Płyta główna : Asus M4A89GTD PRO 890 GXs . AM3

Zasilacz : Resurbo GAP 656 650 W

Monitor : IIlyama ProLite e 240 7 HDS II 24

Obudowa: Aerocool PGS CyborgX :wink:

Dobry jest a cena zależna od sklepu w którym będziesz kupować.

Hm, ja bym rozważył opcje Intela. Nie oszukujmy się AMD Phenom II x4 3,2 GHz 955 Black Edition s to juz stary procesor i swoje przezył. Zastanów się nad i3/i5 jak masz kasę.

Dokładnie, procesory intela są lepsze, gdyż kładą AMD architekturą i temperaturą pracy. Lepszym wyborem będzie jakiś i5 w podobnej cenie, a reszta zestawu okej, z tym, że wybierz po prostu inną płyte główną.

Tak tylko że intel a AMD niestety dzieli równie spora przepaść cenowa, jak się nie ma kasy to się bierze AMD które wcale kiepskie nie jest, a przyrost 5fps w grach… Podaruję sobie, jak zestaw za 3k to wiadomo że wtedy intel.

Każdy ma inne kryteria, ten AMD jednak ma swoje lata i nie grzeszy wydajnością. IMHO wolalbym nawet wziąść jakiegoś i3 zamiast Phenoma.

955BE to nadal dobry procesor (od AMD), a mówienie “a, to ma trzy lata to nie biorę” jest IMO trochę śmieszne. i3-2120 będzie się sprawdzał może nieco lepiej, ale na AMD zostaje ta radość kręcenia :wink: No i porządniejsza płyta główna, a nie jakieś padaki na H61 :wink:

Do wymiany na coś porządnego. Minimum to jakiś Chieftec lub Fortron. Drożej to np. Antec VP-450, XFX lub Fractal Design Tesla.

Gust gustem ale ta obudowa poza agresywnym / plastikowym wyglądem realnie oferuje mniej niż np. SilentiumPC Gladius 800 lub Zalman Z9 (oczywiście z dodatkowymi filtrami przeciwkurzowymi).

Te filtry z Akasy sobie daruj, bo jest beznadziejny i więcej szkody niż pożytku - zamiast taki szrot kupować, wolałbym sobie pończochę ponaciągać :stuck_out_tongue:

Tylko, ze 955BE jest w podobnej cenie co i3 2120, dodatkowo żeby móc kręcić tego amd trzeba mieć dobra płytę główną zasilacz oraz chłodzenie, bo boxowe nie wystarczy. I w takim wypadku taniej wychodzi intel, zabraknie mocy to wymieniam na i5 2500k i mam spokój. Powiedzmy sobie szczerze to co teraz amd oferuje jest śmieszne, i te całe ich buldożery, którym jest czasami ciężko dogonić 955BE, i cena zostawia wiele do życzenia.

Chłodzenie do i5-2500K też jest potrzebne… drożej nie wychodzi, pamiętaj, żeby wyminenić 2500K i kręcić potrzeba P67/Z68

Ty chyba sobie żartujesz? Właśnie tego typu filtry najlepiej zatrzymują kurz :stuck_out_tongue: Mało tego, brew pozorom to nie one są najbardziej restrykcyjne dla przepływu powietrza (stosowne testu już robię ;)).

Czekam na testy, bo u znajomego co innego widziałem :stuck_out_tongue:

Zgaduje że masz Intela i dlatego go tak chwalisz bo swoje? :slight_smile:

To że może masz jakiś “uraz” do AMD wcale nie znaczy że są złe, cenowo biją Intela na głowę, wcale nie trzeba mieć płyty za 1000zł żeby je przyzwoicie podkręcić, a tak jak mówił igrek, 5 FPS’ów w grach można sobie podarować - tym bardziej jak ktoś ma jakąś dobrą grafikę.

Wszystko jeszcze zależy od tego jakim budżetem preferuje zakładający temat.

Nie chodzi o chwalenie swojego, ale według niezależnych testów i3 2120 jest wydajniejszym procesorem od 955BE. Także dla osoby niepodkręcającej i3 będzie lepszym wyborem, dla podkręcającej również.

http://www.tomshardware.com/reviews/gam … 106-5.html

Tak mam intela, ale wcześniej miałem AMD i się zawiodłem po tym jak wyszły buldki. Tak nie trzeba mieć płyty za 1000zł, nawet tak nie powiedziałem wystarczy za 300zł, a do intela za 170 zł i wszystko Ci ładnie pracuje, nie grzeje się, cisza i mały pobór prądu.

EDIT:

Mówiłeś o cenach proszę bardzo:

Cena 955BE http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=18357

Cena I3 2120 http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=42384

Tak amd bije na głowę ceny… trochę to jest śmieszne co mówisz.

Mówisz o tym konkretnym przypadku, jednak w większości to co mówię jest prawdą. Na razie, jedyne co jest tutaj śmieszne, to twoje zachowanie. Jak chcesz podyskutować to możemy porozmawiać na PM, a najlepiej napisz jeszcze do rządu żeby zabronili sprzedaż AMD w Polsce :expressionless:

Nie mówię że Intel jest zły, mówię o tym że nie każdego jest stać na Intela i dlatego wybierają jego “zamiennik” w formie AMD.

popek33, określ do ilu chcesz kupić sprzęt.

AMD vs Intel za ok. 500zł - i3-2120 lepiej się sprawdza dla graczy i dla tych, co chcą mieć możliwość rozbudowy, Phenom II X4 9xx lepiej dla tych, którzy chcą móc tanim kosztem kręcić procesor, odblokowywać rdzenie i jeśli się uda odblokować 960T to się lepiej sprawdza w takich systemowych sprawach, bo wiadomo więcej rdzeni jest.

Nie da się rozstrzygnąć, zarówno AMD jak i Intel jest dobry, trzeba się określić czego się oczekuje, na ile się to chce i do czego ma być wykorzystane. i5 i i7 drugiej generacji nie ma żadnej konkurencji ze strony AMD - i taka jest prawda.

Dobrze, już nie chce mi się z tobą kłócić, masz AMD i dobrze CI z tym. Autor niech sam zdecyduje co woli i tyle, ja swoje powiedziałem już. Trochę, boli Cię to, że Intel robi lepsze procki, ale też ma i ceny kosmiczne.